nieuws

DTZ: geen nieuwe piek in beleggingsvolume

Geen categorie

Met een totaal investeringsvolume van 11,3 miljard euro lijkt in 2015 een piek te zijn bereikt, schrijft DTZ Zadelhoff. Toch zal ook in 2016 een hoog vastgoedbeleggingsvolume worden behaald, aldus de vastgoedadviseur.

Na het recordvolume van 11,7 miljard euro in 2007 volgde een diep dal. Als het verleden zich herhaalt, dan is de komende jaren een dal te verwachten, zegt Michel Wilhelm, national director bij DTZ Zadelhoff (afdeling Capital Markets). ‘Het investeringsvolume in 2015 komt 3 procent hoger uit dan in het voorgaande jaar. In 2014 en 2015 is opgeteld ruim 22 miljard euro geïnvesteerd in Nederlands commercieel vastgoed. Dit volume komt overeen met het totale volume gerekend over de voorgaande vijf jaren. Daarmee is duidelijk sprake van een piek.’

Toch zijn er verschillen tussen de huidige piek en de piek in het verleden, stelt Wilhelm. ‘In het verleden was het volume sterker afhankelijk van investeringen in kantoorruimte. In 2007 zorgde dit segment voor 65 procent van het totale investeringsvolume. In 2015 was dit aandeel ‘slechts’ 36 procent.’ Ook de waarde van vastgoed ontwikkelde zich in de periode voor 2007 anders dan in de afgelopen jaren, betoogt hij.

‘Destijds ontwikkelden de koopsommen aan de bovenkant van de markt zich in dezelfde richting als de gemiddelde koopsom en de koopsommen aan de onderkant van de markt. Dat bleef zo tot aan 2012. Daarna namen de koopsommen aan de bovenkant van de markt toe, terwijl de gemiddelde koopsom en de koopsommen aan de onderkant van de markt verder zijn gedaald. Het verschil tussen de bovenkant van de markt en het gemiddelde of de onderkant van de markt is dus toegenomen.’

Dat er in 2016 weer veel vastgoed wordt gekocht, is voor DTZ Zadelhoff een zekerheid. ‘Voorlopig is de rentestand laag, is er veel kapitaal beschikbaar voor vastgoed en biedt de huidige markt mogelijkheden voor zowel kopers met een ‘core’ profiel als voor kopers met een meer opportunistisch profiel. Bovendien is er een licht herstel op verschillende gebruikersmarkten, zijn de  economische ontwikkelingen gunstig en is het de verwachting dat meer vastgoedeigenaren besluiten tot verkoop’, besluit Wilhelm.

Reageer op dit artikel