nieuws

Drie partijen in volgende ronde verkoop Propertize

Geen categorie

Propertize heeft drie partijen uitgenodigd voor de tweede ronde van de verkoop van de zogenoemde ‘bad bank’. Dat meldt de internationale dienstverlener Debtwire, gespecialiseerd in (vastgoed)schulden.

Het gaat om drie Amerikaanse consortia van private equity-ondernemingen, zakenbanken en asset managers. Het zijn een consortium van Goldman Sachs, Cerberus Capital  Management en Valad; een  joint venture van Lone Star en JP Morgan; en de investment asset manager Apollo Global Management.

Volgens Debtwire zal Propertize vrijdag 4 maart 2016 of anders maandag 7 maart de betrokken marktpartijen informeren alsook de andere partijen die niet tot de tweede ronde zijn toegelaten. Debtwire schrijft dat de drie partijen die nu de tweede ronde ingaan, ieder een voorlopig bod hebben uitgebracht dat rond de 3,2 miljard euro ligt. Dat bod ligt in de lijn van de verwachtingen.

Volgens eigen zeggen heeft Propertize een bruto portefeuille van 5,5 miljard euro, maar dat is zonder de laatste afwaarderingen en verkopen. Op basis van informatie over de eerste negen maanden van het afgelopen jaar, komt de netto vastgoedportefeuille – bestaande uit financieringen, vastgoedprojecten en participaties – echter uit op een netto waarde van 4,3 miljard euro. De portefeuille bestaat uit 1600 leningen, vastgoedobjecten en participaties in ontwikkelingen in vooral Nederland, Duitsland en Spanje.

Propertize heeft zelf aangegeven dat slechts 26 procent van de totale portefeuille als ‘gezond’ kan worden gekwalificeerd. 7 procent wordt aangemerkt als ‘waardeloos’ en de rest van de portefeuille heeft potentie voor waardegroei op termijn.

De verkoop van Propertize werd op 9 december 2015 aangekondigd in een advertentie in de Financial Times. Marktpartijen moesten voor 21 december hun belangstelling melden bij Lazard. Ze hadden tot 16 februari 2016 de tijd om met een indicatief bod te komen.  De drie partijen die zijn toegelaten tot de tweede ronde, krijgen nu de gelegenheid een due diligence te laten uitvoeren op de Propertize-portefeuille. Dit moet leiden tot een definitief bod. Wanneer dat bod moet worden uitgebracht, is niet bekend.

Propertize en de Nederlandse Staat willen het hele verkoopproces voor de zomer hebben afgerond. Als de indicatieve biedingen van 3,2 miljard euro kloppen, houdt dat in dat de Nederlandse Staat de 500 miljoen euro terugkrijgt die eind 2013 naar Propertize werd overgemaakt om te zorgen dat Propertize voldoende eigen vermogen zou hebben. Valt de prijs voor Propertize uiteindelijk hoger uit, dat gaat de Staat relatief winst maken.

Reageer op dit artikel