nieuws

CBS: Nederland telt 17 miljoen inwoners

Geen categorie

Het aantal inwoners van Nederland is 21 maart de 17 miljoen gepasseerd. In 15 jaar tijd kwam er een miljoen inwoners bij.

Dat meldt het CBS. De één miljoen nieuwe inwoners zijn voor het grootste deel terechtgekomen in gemeenten die al dichtbevolkt waren, vooral op vinex-locaties in de Randstad. Amsterdam kreeg er tussen 2001 en maart 2016 de meeste inwoners erbij: bijna 100.000. Daarna volgen Utrecht (+82.500), Den Haag (+66.800), Almere (+47.000) en Haarlemmermeer (+31.000).

In vergelijking met de andere grote gemeenten vertoonde Rotterdam met 20.000 een betrekkelijk geringe bevolkingsgroei. In de regio Rijnmond manifesteerde de bevolkingsgroei zich voornamelijk in enkele gemeenten rond Rotterdam, zoals Pijnacker-Nootdorp, Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

Het grootste deel van de groei deed zich voor buiten de grote steden. In Barendrecht, bij Rotterdam, groeide de bevolking met meer dan 50 procent naar verhouding het sterkst. Dat was mogelijk door de uitbreidingslocatie Carnisselande. Ook in Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Albrandswaard, Hendrik-Ido-Ambacht, Aalsmeer, Houten, Utrecht en Almere droegen grootschalige uitbreidingen van woonwijken in deze gemeenten bij aan een bevolkingsgroei van meer dan 30 procent tussen 2001 en 2016.

Tegen de ontwikkeling van de landelijke bevolkingsgroei in is het aantal inwoners in 109 van de huidige 390 gemeenten afgenomen tussen 2001 en 2016. In absolute zin daalde het aantal inwoners het meest in de drie Zuid-Limburgse gemeenten Heerlen (-7.700), Kerkrade (-5.000) en Sittard-Geleen (-4.400). Relatief daalde het aantal inwoners niet alleen sterk in Zuid-Limburg, maar ook in andere gebieden aan de landelijke randen van Nederland zoals Zeeuws-Vlaanderen, de Achterhoek en delen van de drie noordelijke provincies. Het aantal inwoners nam in deze periode met 14 procent het sterkst af in Delfzijl, gevolgd door Vaals, Vlieland en Kerkrade.

Met het bereiken van de 17 miljoenste inwoner wonen er in ons land gemiddeld 504 mensen per vierkante kilometer landoppervlakte. In 2001 waren dat er nog 475. Maar de bevolkingsdichtheid verschilt sterk binnen Nederland. De gemeente met de hoogste bevolkingsdichtheid is Den Haag. Daar woonden op 1 januari van dit jaar 6.344 mensen per vierkante kilometer. De gemeenten Leiden, Haarlem en Amsterdam hebben ook een bevolkingsdichtheid van meer dan 5.000 mensen per vierkante kilometer. De twaalf gemeenten met de hoogste bevolkingsdichtheid liggen allemaal in de Randstad.

Nederland is veel minder dichtbevolkt in grote delen van de noordelijke provincies en in enkele Zeeuwse gemeenten. In 22 gemeenten wonen minder dan 100 inwoners per vierkante kilometer. Vooral de Waddeneilanden zijn dun bevolkt. Op Schiermonnikoog en Vlieland wonen minder dan 30 inwoners per vierkante kilometer.

Reageer op dit artikel