nieuws

‘Beleggingsvolume Europa plus 5-10 procent dit jaar’

Geen categorie

Cushman & Wakefield verwacht dat het totale wereldwijde vastgoedbeleggingsvolume in 2016 met ongeveer 4 procent zal stijgen tot een recordhoogte van 1,34 biljoen dollar (1,208 biljoen euro) door de komst van nieuwe kapitaalverstrekkers, tekort aan beleggingsproduct en toename van schulden.

Dit schrijft Cushman & Wakefield in de Atlas Outlook 2016 die de beleggingsactiviteit over 2015 analyseert en anticipeert op de ontwikkelingen op de vastgoedbeleggingsmarkt van het huidige jaar. Michiel Boonen van Research en Investment Strategy bij Cushman & Wakefield zegt hierover: ‘De Europese markt wordt op dit moment gekenmerkt door een aantal macro-economische onzekerheden zoals een eventuele Brexit, geopolitieke onrust en bijvoorbeeld volatiliteit van olieprijzen. Toch blijft Europa sterk in trek bij beleggers als gevolg van het huidige monetaire beleid.’

Tegelijkertijd profiteren Amerikaanse beleggers volgens hem van de gunstige wisselkoers van de dollar naar de euro, waardoor investeren in Europa voor hen relatief nog goedkoper wordt. Hoewel Nederland tot de voorhoede van regio’s hoort waar beleggers interesse in hebben, kan het beperkte aanbod van topbeleggingsproduct zorgen voor een lager beleggingsvolume dan in 2015, stelt Boonen.

‘Dat neemt niet weg dat ook in 2016 er volop interesse zal zijn van zowel Nederlandse als internationale kopers die ook in toenemende mate kijken naar goed secundair product vanwege de gunstigere aanvangsrendementen. Door de verbeterende fundamenten binnen de gebruikersmarkten zullen beleggers in toenemende mate dit segment weer durven betreden, ook als gevolg van de gunstige rente-yield verhouding en vanwege de solide economische vooruitzichten voor Nederland.’

Voor de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) ziet Cushman & Wakefield een fors hoger beleggingsvolume. De toegang tot ‘goedkoop’ geld in Europa en de verdere kwantitatieve verruiming door de ECB zal de hoge schuldenlast in stand houden. Dit verhoogt volgens de adviseur het risico op misallocatie van kapitaal op de lange termijn, maar brengt op de korte termijn verhoogde activiteit en groei. Volumes zullen in deze regio naar verwachting stijgen met 5 tot 10 procent, aanvangsrendementen kunnen maximaal 30 basispunten dalen ten opzichte van de huidige niveaus.

Naar verwachting zal Noord-Amerika ook in 2016 weer goed presteren met een verdere toename in beleggingsactiviteit en stijgende vastgoedwaarden door de toegenomen activiteit op de gebruikersmarkten. Belangrijke steden met sterke liquiditeit en economische groei zullen de meeste kopers aantrekken met Chicago, Los Angeles en Boston in de voorhoede. Azië-Pacific zal naar verwachting terugkeren naar een positieve volumegroei in 2016 met een stabiele grondmarkt en een gestage toename van de vastgoedvraag. Core- en core-plus-beleggers zullen hun pijlen blijven richten op Japan en Australië, maar door gebrek aan aanbod kan de beleggingsactiviteit hier stagneren. 

Reageer op dit artikel