nieuws

Zuidas blijft groeien

Geen categorie

Door de aanhoudende vraag naar hoogwaardige kantoorruimte groeit de Zuidas verder met de komst van nieuwe kantoren. Dat is de conclusie van de halfjaarlijkse Kantorenmonitor die JLL in opdracht van de gemeente Amsterdam, Zuidas heeft opgesteld.

Sinds 2014 is de kantorenvoorraad van de Amsterdamse Zuidas gegroeid met circa 8 procent van 657.000 m2 naar 707.800 m2 eind 2015. Daarnaast wordt er in 2016 circa 51.000 m2 kantoorruimte toegevoegd, waarvan 94 procent is voorverhuurd aan onder andere Akzo Nobel, Stibbe en NautaDutilh. Hierdoor groeit de kantorenvoorraad op de Zuidas verder met 7,3 procent. De populariteit van de Zuidas uit zich ook in de geringe beschikbare vierkante meters kantoor. Momenteel wordt er 50.700 m2 kantoorruimte aangeboden. Het huidige aanbod, inclusief het Zuiderhofgebied, komt overeen met een leegstandspercentage van slechts 7,2. Dit percentage is significant lager dan het Nederlandse en Amsterdamse gemiddelde van respectievelijk 15,8 en 15,2 procent.

Ongeacht het lage aanbod werd er in 2015 voor circa 36.000 m2 verhuurd. Zo vestigden de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer en de China Construction Bank zich als nieuwkomers op de Zuidas. Door de aanhoudende hoge vraag en het lage aanbod is er een schaarste aan hoogwaardige kantoorruimte. Maar door de verhuizing van Akzo Nobel, Stibbe en NautaDutilh binnen het gebied komt er weer kantoorruimte vrij, wat kansen biedt voor bedrijven om zich te vestigen.

 

Reageer op dit artikel