nieuws

‘Woningprijzen Duitsland blijven stijgen

Geen categorie

‘Het gevaar bestaat dat de prijzen in de geliefde steden verder stijgen en het tot knelpunten komt in de opvang van vluchtelingen.’ Aldus prof. Lars Feld die voor de Zentraler Immobilien Ausschuss in Duitsland de vastgoedontwikkelingen op een rijtje heeft gezet. De resultaten werden op 16 februari gepresenteerd aan een paar politici.

2015 was een recordjaar voor onroerend goed in Duitsland. In bedrijfsvastgoed werd 55,5 miljard geïnvesteerd. Alleen al in kantoren werd 50 procent meer geïnvesteerd dan in 2014. De huren van woningen zijn in 2015 iets minder gestegen dan in 2014, maar in de grote steden blijven ze stijgen. Dat komt onder meer door regel- en wetgeving op het terrein van energie en belasting van de staat, de deelstaten en de gemeenten. ‘In het jaar 2016 moet de politiek zich daarom weer sterker concentreren op het scheppen van gunstige randvoorwaarden voor beleggen in woningbouw’, aldus Feld.

De huren stegen in het voormalige West-Duitsland met 3,7 procent, in Oost met 1,2 procent. De prijzen van koopwoningen stegen in 2016 meer dan de huren. In West stegen de prijzen gemiddeld met 7,2 procent, in Oost met 6,2 procent. Een afvlakking is de komende jaren niet in zicht. 

Reageer op dit artikel