nieuws

Woningen vaak op verkeerde plek gebouwd

Geen categorie

In Nederland zijn de afgelopen 25 jaar veel nieuwe woningen op de verkeerde plek gebouwd. Dat betogen vier vooraanstaande economen in het boek Groei & Krimp.

Vooral in aantrekkelijke centrumsteden zijn de huizenprijzen de laatste 25 jaar gestegen, veel harder dan in het ommeland van die steden. Voor minder aantrekkelijke steden geldt juist het omgekeerde. Er zouden nieuwe woningen gebouwd moeten worden op de meest aantrekkelijke plekken, waar het verschil tussen de waarde van opstal en de bouwkosten hoog is. In Nederland is een deel van de nieuwe huizen gebouwd op plekken waar hier geen markt voor is. Bijvoorbeeld in Emmen, Almere, Ede, Oost-Groningen en in delen van Limburg. In steden als Amsterdam, Hilversum en Haarlem is juist te weinig gebouwd.

Volgens Gerard Marlet, directeur onderzoeksbureau Atlas en een van de auteurs van Groei & Krimp, is er vooral in en om de stad Amsterdam te weinig gebouwd en in Flevoland te veel. ‘Als de markt hier zijn werk had gedaan was Almere een dorp van de omvang van Zeewolde geweest. Tegelijkertijd hadden dan meer mensen in Amsterdam kunnen profiteren van de agglomeratievoordelen die deze stad biedt.’

Groei & Krimp laat zien dat de groei van steden op lange termijn onvoorspelbaar is en onafhankelijk van de omvang van een stad. Op kortere termijn zijn groei en krimp wel persistent: één procent meer groei nu leidt gemiddeld tot een half procent meer groei over tien jaar. Krimp is bovendien beter voorspelbaar dan groei. Nieuwbouw in krimpgebieden is daardoor contraproductief en zet huizenprijzen nog verder onder druk. ‘Concentratie van voorzieningen op een paar kansrijke locaties biedt meer soelaas’, stelt Coen Teulings, een van de andere auteurs van Groei & Krimp en hoogleraar in Cambridge en aan de Universiteit van Amsterdam. 

Reageer op dit artikel