nieuws

Woningbeleggingsvolume van 3 miljard euro haalbaar

Geen categorie

Vastgoedadviseurs verwachten in 2016 een maximaal woningbeleggingsvolume van 3 miljard euro. Dat volume zal te danken zijn aan een fors nieuwbouwaanbod en nieuwe aanbieders die afkomen op de herstelde prijzen.

CBRE is het meest positief over de woningbeleggingsmarkt in 2016 met een verwacht beleggingsvolume van 3 miljard euro. Savills en Cushman & Wakefield achten een transactievolume van 2,5 tot 3 miljard euro haalbaar. Dat is exclusief beleggingen in studentenwoningen die dit jaar fors hoger kunnen uitpakken dan de 200 miljoen euro in 2015.

Michiel Boonen, senior consultant EMEAA bij Cushman & Wakefield, is positief gestemd. ‘Er komt extra aanbod op de markt doordat eigenaren een goede prijs voor hun woningen verwachten. De koopprijs van Amsterdamse portefeuilles bedraagt al 95 procent van de leegwaarde. In andere Randstad-steden is dat 90 procent en mogelijk 95 procent eind 2016 voor nieuwbouw. Bovendien komt er een forse nieuwbouwproductie op de markt. Het totale beleggingsvolume zal uitvallen in het voordeel van nieuwbouw, in een verhouding van 60-40 procent of zelfs 65-35’, voorziet Boonen.

Erik Langens, executive director Capital Markets van CBRE, ziet ook een fors aanbod van bestaande portefeuilles. ‘Er zijn drie woningportefeuilles op de markt met een omvang van meer dan 100 miljoen en een met een waarde van tussen de 100 en 200 miljoen euro. Maar er komt vooral veel nieuwbouwaanbod op de markt. Met name in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaat het om een paar grote nieuwbouwprojecten.’

Savills heeft een beschikbaar aanbod van maar liefst elf woningportefeuilles ter waarde van zo’n 1 miljard euro in het vizier. ‘Vier daarvan hebben een omvang van meer dan 100 miljoen euro, de overige hebben een waarde van 25 tot 50 miljoen euro’, aldus Jeroen Jansen, head of Research Savills. Round Hill Capital trapte het beleggingsjaar in februari goed af met de aankoop van 100 miljoen euro aan woningportefeuilles. De verwachting is dat concurrent Patrizia binnenkort zal toeslaan.

Of Round Hill erin slaagt de portefeuille van nu 8.000 snel naar 20.000 woningen kan uitbouwen, durven de adviseurs niet te zeggen. ‘Op korte termijn is dat lastig gezien het beperkte aanbod en de hevige concurrentie’, constateert Langens. Jansen stelt dat Round Hill moet inzetten op de nieuwbouwmarkt. ‘Amsterdam tendert de komende jaren tienduizenden woningen. Elke partij die een grote rol in Nederland wil krijgen, moet meespelen in de Amsterdamse nieuwbouwmarkt.’

Om welke grote woningportefeuille van zo’n 170 miljoen euro beleggers op dit moment strijden, staat in het februarinummer van Vastgoedmarkt dat 18 februari verschijnt.

 

Reageer op dit artikel