nieuws

‘Verlaging parkeertarieven tegen winkelleegstand’

Geen categorie

Om de winkelleegstand in te dammen, moeten gemeenten de parkeertarieven onmiddellijk verlagen en nieuwbouwplannen kritisch tegen het licht houden. Daarvoor pleit Detailhandel Nederland.

De gemiddelde winkelleegstand van een kleine 8 procent loopt verder op door de vele faillissementen en bedrijfssluitingen van de laatste maanden. De branchevereniging roept gemeenten op het detailhandelsklimaat te verbeteren en leegstand te bestrijden. Leegstaande panden tasten de aantrekkingskracht van binnensteden en winkelgebieden ernstig aan. Detailhandel Nederland vraagt daarom in een open brief aan gemeenten actie te ondernemen om de verloedering van binnensteden een halt toe te roepen.

Een concrete maatregel die alle gemeenten per direct kunnen nemen, is het verlagen van de parkeertarieven. ‘De gemeenten moeten direct aan de slag. Gemeenten spelen een sleutelrol bij het vestigingsklimaat in de winkelcentra. Om spooksteden te voorkomen moeten zij maatregelen nemen’, benadrukt voorzitter Guido van Woerkom. De afgelopen jaren maakten gemeenten volgens hem ‘bewust of onbewust’ verkeerde keuzen.

‘Neem bijvoorbeeld de gemeente Assen. Daar stegen de parkeertarieven met 45 procent, nam de winkelleegstand toe tot 17,5 procent en als klap op de vuurpijl nam Assen ook nog eens het besluit om een gigantisch outletcentrum buiten de stad te realiseren.’ Overigens bedraagt de leegstand in Assen door het faillissement van V&D nu 20,5 procent. Daarnaast kunnen gemeenten voor retailers lokale lasten en regelgeving verlichten, stelt Van Woerkom. Ook roept hij gemeenten op de 1,2 miljoen vierkante meter nieuwbouwplannen kritisch tegen het licht te houden.

Reageer op dit artikel