nieuws

‘Traditionele’ markt neemt Nestpick nog nauwelijks serieus

Geen categorie

Nestpick kan een bedreiging worden voor de gevestigde orde, maar is in omvang nu nog veel te klein. Bovendien loopt het verdienmodel van het huurplatform in Nederland gevaar door een uitspraak van de Hoge Raad.

Dat concludeert Vastgoedmarkt op basis van een rondgang langs enkele woningmakelaars en verhuurplatforms. Nestpick opereert al meer dan twee jaar in Nederland en anderhalf jaar in zeven andere landen. Voor een in potentie disruptief woningplatform is Nestpick een wel heel goed bewaard geheim. Het verhuurplatform communiceert zelf een woningaanbod van ruim 20.000, maar een optelsom leert dat het aanbod op 9 februari 15.360 bedraagt. Het grootste aanbod heeft Nestpick in Frankrijk (4.965), Italië (3.543), Spanje (2.565) en het Verenigd Koninkrijk (1.838).

In Nederland biedt het platform slechts 845 woningen aan, waarvan het leeuwendeel in de stad van oprichting Rotterdam (496). In de andere vijf Nederlandse steden is Nestpick een te verwaarlozen partij met elf woningen in Maastricht, 92 in Amsterdam, 103 in Den Haag en acht in Utrecht. In vergelijking met Pararius.nl – het grootste Nederlandse huurwoningplatform – heeft Nestpick nog geen 5 procent van het aanbod van Pararius. Alleen in Rotterdam – waar Pararius 846 huurwoningen in aanbod heeft – kan Nestpick als serieuze concurrent worden beschouwd. Maar waar uit onderzoek blijkt dat Pararius maandelijks 1,5 miljoen bezoekers trekt in Nederland, verwelkomt Nestpick er wereldwijd slechts 150.000.  

De Hoge Raad (zie artikel hiernaast) zou weleens de grootste belemmering voor Nestpick zijn om door te breken in Nederland. Nestpick vraagt alleen een kwart maandhuur van huurders, maar de Hoge Raad kan de bemiddelende rol beschouwen als dienstverlening aan verhuurders. Wil de Autoriteit Consument en Markt niet ingrijpen met boetes, zal Nestpick zijn verdienmodel om moeten gooien en bemiddelingskosten in rekening brengen bij verhuurders. Makelaars zeggen niet veel trek te hebben in een dergelijke propositie. De makelaar zal niet graag 25 procent van zijn courtage afstaan aan Nestpick. Het is überhaupt de vraag of ze in zee willen met een partij die expliciet stelt hen overbodig te willen maken.

Makelaars weerspreken bovendien dat traditionele makelaars nog een maand huur rekenen aan huurders. Ze stellen dat nagenoeg alle makelaars hun verdienmodellen al hebben omgegooid na de uitspraak van de Hoge Raad. De meeste rekenen alleen nog een maand bemiddelingskosten aan de verhuurder. Ook Pararius zal waarschijnlijk geen last krijgen van de rechter of ACM. Dit platform hanteert een ander verdienmodel, waarbij de verhuurders, beleggers en makelaars een abonnement afsluiten om hun woningaanbod te mogen tonen.

De gevestigde markt toont zich op zijn beurt ook niet onder de indruk van de dienstverlening van Nestpick. Die is te mager en weinig vertrouwenwekkend om veel partijen aan zich te binden, stelt een aantal. Niet alleen vinden ze het aanbod zeer beperkt, de claim op ‘geverifieerde’ woningen achten ze onverdedigbaar. Nestpick schrijft zelf dat een geverifieerde woning inhoudt dat een fotograaf heeft gecheckt of de woning overeenkomt met de beschrijving. Bovendien is slechts 15 procent van het aanbod op Nestpick geverifieerd.

De screening van een huurder is bij traditionele makelaars doorgaans zeer streng. De persoonlijke details en de motivatiebrief die Nestpick vraagt, voldoen volgens hen niet. Bovendien rekent Nestpick aan huurders een eenmalige servicevergoeding bovenop de borg. De credentials van de verhuurder worden niet gecheckt.  Ook het gebruikelijke inspectierapport bij het betrekken van de woning wordt niet verzorgd. De makelaars geloven evenmin dat vrijesectorhuurders een woning willen betrekken zonder bezichtiging. ‘Een woning huren voor minstens een jaar is toch anders dan het boeken van een appartementje op Airbnb voor slechts een weekendje’, aldus een bemiddelaar. De schadeloosstelling bij annulering door de verhuurder is niet volledig. In alle gevallen verliest een huurder tenminste een deel van zijn ingelegde geld.

De niet geheel onbevooroordeelde partijen denken niet dat professionele beleggers hun aanbod op Nestpick willen tonen. Volgens hen zijn alleen particuliere verhuurders geïnteresseerd. Zij zijn meestal niet bereid om te betalen voor de service van de traditionele makelaars. Het aandeel particuliere verhuurders is echter maximaal 10 procent van de markt en bevindt zich doorgaans in het lage segment met kamers en studio’s. Evenmin kunnen ze zich voorstellen dat gezinnen een woning via Nestpick willen huren. Alleen studenten en misschien expats zijn vanwege de schaarste bereid om een kamer zonder bezichtiging te huren. 

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van februari 2016.

Reageer op dit artikel