nieuws

Roland Kahn praat over overname V&D

Geen categorie

Roland Kahn voert toch exclusieve besprekingen over de overname van V&D. Dat maakten zijn bedrijf Cool Investments en de curatoren van V&D in een gezamenlijke persverklaring bekend. Hudson’s Bay zou met slechts twintig warenhuizen verder willen en is om die reden afgewezen.

Cool Investments wil alle activiteiten van V&D waaronder het merk overnemen. Zij is daarbij voornemens een groot deel van de V&D-warenhuizen zonder onderbreking door te starten. ‘De voorliggende overname van V&D door Cool Investments zal daarmee niet alleen de best mogelijke uitkomst voor de schuldeisers in het faillissement opleveren, maar geeft daarbij ook de beste uitgangspositie voor medewerkers, leveranciers en de economische bedrijvigheid in Nederlandse binnensteden’, aldus de twee partijen.

Bij V&D werken zo’n 8.000 mensen waarvan 5.000 in de winkels en 3.000 in de instore-La Place-restaurants. Bovendien zijn met de continuering van de warenhuisactiviteiten de belangen gemoeid van meer dan 1.500 leveranciers. ‘De beoogde doorstart door Cool Investments biedt een groot deel van de betrokken werknemers een goede kans op een nieuw dienstverband. Voor de leveranciers biedt de doorstart een mooi perspectief op verdere leveringen’, schrijven de curatoren en Cool Investments.

Zoals eerder gemeld is de overname nog afhankelijk van twee belangrijke voorwaarden: het rondkomen van de bankfinanciering en de medewerking van de vastgoedeigenaren. De curatoren en Cool Investments spreken de hoop uit dat de constructieve besprekingen met de bank en de vastgoedeigenaren snel tot een positief resultaat zullen leiden. Kahn zou tien jaar geleden ook al een poging hebben gedaan om V&D te kopen. Destijds nam hij M&S Mode over uit de boedel van het toenmalige Maxeda. Kahn zou volgens analisten vooral de producten van zijn formules CoolCat, M&S Mode, America Today en Sapph in de warenhuizen willen verkopen.

De tweede kandidaat-koper die nu in de wacht staat lijkt Hudson’s Bay te zijn. Het Canadese warenhuisconcern zou slechts met vijftien tot twintig warenhuizen verder willen en is daarom afgewezen. De keten kan in theorie weer in beeld komen als de gesprekken met Kahn stuklopen, maar schaakt intussen wel op een ander bord. De warenhuisketen paait de vastgoedeigenaren met lange huurcontracten en/of aantrekkelijke overnamesommen. Niet de curatoren maar de verhuurders bepalen immers welke retailers er in de V&D-warenhuizen worden gehuisvest. RTLZ schrijft op basis van bronnen echter dat de Britse winkelinvesteerder OpCapita die tweede partij was. OpCapita zou tien dagen geleden zijn afgehaakt in de race om de overname.

Naar verluidt zouden de verhuurders van de beste panden liever in zee willen met Hudson’s Bay, omdat Kahn te weinig eigen vermogen zou inleggen. Ook wil het meer solvabele Hudson’s Bay het traditionele warenhuisconcept overeind houden, terwijl Kahn een geheel nieuw concept zou voorstaan. De Volkskrant schrijft dat Kahn bij de overname steun krijgt van Jumbo, die eerder al V&D-formule La Place kocht. Wat een bijrol kan spelen, is dat Rituals veel shop-in-shops in de V&D-warenhuizen heeft. Rituals is eigendom van de man van Jumbo-directielid Colette Cloosterman-Van Eerd.

Kahn en Jumbo zouden wel om garanties van het ministerie van Economische Zaken hebben gevraagd voor de herfinanciering van V&D. Met die garantie zouden ze het grootste deel van de 62 warenhuizen en het personeel kunnen behouden. De Autoriteit Consument & Markt maakte verder bekend dat Jumbo restaurantketen La Place mag overnemen uit de failliete boedel van V&D. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over, schreef de ACM in een op 8 februari gepubliceerd besluit.

 

Reageer op dit artikel