nieuws

Recordjaar voor logistiek vastgoed

Geen categorie

Afgelopen jaar namen huurders in totaal 1,5 miljoen m2 logistiek vastgoed in gebruik, een absoluut record. Dit blijkt uit de MarketView The Netherlands Logistics van vastgoedadviseur CBRE.

Ook beleggers waren heel actief in dit segment. Vooral in de tweede helft van 2015 werden veel transacties gesloten. In het vierde kwartaal werd zelfs voor een recordvolume van 581 miljoen euro verhandeld. Het totale beleggingsvolume is hiermee uitgekomen op 1,3 miljard euro, een post-crisis recordbedrag.

Een cruciale factor voor de groeiende opname in de logistieke gebruikersmarkt is het aantrekken van de consumptie in Europa en Nederland. Ook het huisvesten van e-commerce-operaties is een belangrijke groeifactor. Net als in het eerste halfjaar van 2015 werd de opname gedomineerd door pre-let- en build-to-suit-transacties. Meer dan 60 procent van alle nieuwe huurcontracten had betrekking op een build-to-suit-project. Gebruikers hebben behoefte aan moderne en grootschalige ruimte en voor nieuwe huurovereenkomsten geldt dan ook dat upgraden en consolideren belangrijke doelstellingen zijn. Omdat de meeste nieuwe ontwikkelingen die op de markt komen reeds verhuurd zijn, komt het landelijke leegstandspercentage uit op slechts 6 procent. In moderne objecten (jonger dan 5 jaar) ligt dit zelfs onder de 3 procent.

De opname van logistiek vastgoed was met name sterk in de traditionele knooppunten zoals Rotterdam, Venlo en Eindhoven. De vraag sijpelt echter ook door naar de A15-zone en de regio’s in het midden van Nederland. 

Reageer op dit artikel