nieuws

Recordaantal winkelpanden met zeer hoog risicoprofiel

Geen categorie

Een recordaantal van 20.625 winkelpanden heeft in 2016 een ‘zeer hoog risicoprofiel’, aldus de Retail Risk Index die jaarlijks wordt berekend door Locatus.

De 20.625 panden betreffen 14 procent van alle panden binnen winkelgebieden. In 2015 ging het om 13,5 procent, een jaar daarvoor om 10,9 procent. Een zeer hoog risicoprofiel wil volgens de definitie van Locatus zeggen dat de kans dat een ondernemer binnen een jaar stopt tussen 26 en 31,5 procent is.Van de ondernemers die drie jaar geleden een zeer hoog risico profiel hadden, is inmiddels meer dan 50 procent gestopt.

De binnensteden (winkelgebieden met meer dan 400 verkooppunten in de detailhandel) vertonen het gezondste profiel, met als meest positieve uitschieters de centrumgebieden van Amsterdam en Utrecht. 

Branches met zeer veel stoppers: 1. videotheek (41%), 2. reisbureau (22%), 3. computers (21%), 4. kindermode (21%) en 5. uitzendbureau (19%). Branches met zeer veel starters: 1. massagesalon (29%), 2. tweedehands kleding (26%), 3. lunchroom (20%), 4. bezorgen/halen (19%) en 5. ijssalon (19%).

De nieuwste data ondersteunen het scenario dat het aantal winkels in Nederland de komende jaren niet dramatisch, maar slechts met enkele procenten zal afnemen. Het afgelopen jaar waren er meer dan 12.000 starters.

Het aantal nieuwe retailers neemt niet af, maar juist toe. Bij deze nieuwkomers is een verschuiving naar meer zelfstandigen en minder formules.

 

 

Reageer op dit artikel