nieuws

Nieuw vastgoedplatform voor jong talent

Geen categorie

Peter Savelberg lanceert in samenwerking met Vastgoedmarkt en Provada een vastgoed-innovatieplatform onder de noemer Urban Game Changers. Het platform is bedoeld voor jong talent, millenials, generatie Y (1982-2001). De initiatiefnemer legt uit hoe hij op dit idee is gekomen. En hoe hij het vorm wil geven.

Toen ik ruim twee jaar geleden, tijdens het lustrum-congres van de Brabantse Vastgoed Sociëteit, voor het eerst mijn verhaal deed over de mogelijke gevolgen van de tech-revolutie voor vastgoed, infrastructuur en onze gebouwde omgeving, was er zowel sprake van opwinding en enthousiasme, als van scepsis, cyniscme en een behoorlijk schrikeffect.

Dat robotisering, drones, 3D-printers, self-driving cars, nano-medicine, e-learning en disruptive industries ‘hot & happening’ waren was nog niet voor iedereen even duidelijk; dat het onze maatschappij totaal op zijn kop gaat zetten was geloofwaardig ‘breaking news’ voor de één en ‘volslagen onzin’ voor de ander.

Enkele maanden later mocht ik, op uitnodiging van Dirk Brounen/TIAS, mijn boodschap nog eens overbrengen aan een select gezelschap van Nederlandse vastgoed-decisionmakers; dat riep ongeveer dezelfde uitgesproken reacties op.

 

Hightech-storm

Toch werd er blijkbaar een snaar geraakt, want ten minste bij een vijftal van die decisionmakers werd ik nadien uitgenodigd om nog eens over dat onderwerp verder te komen praten. Dit resulteerde in een aantal lezingen, workshops en gastcolleges in Tilburg en bij ASRE en twee druk bezochte lunchbijeenkomsten op de FGH-Provada-stand, editie 2015.

Inmiddels is algemeen bekend (maar nog lang niet algemeen geaccepteerd) dat de tech-storm die over ons heen komt, twee tot drie miljoen van de huidige banen in Nederland overbodig zal gaan maken (bronnen: Oxford University/Deloitte). Beleidsmakers en politici sussen de gemoederen door te veronderstellen dat er altijd weer voldoende nieuwe banen gecreëerd zullen worden. Waar en hoe wordt er niet bij verteld.

Ook is het inmiddels geen nieuws meer dat er, naast de structurele leegstand in verouderde kantoren en in winkelvastgoed in kleinere steden en dorpen (ruwweg 30 miljoen m2) nog eens 30 miljoen m2 leegstand gaat ontstaan in maatschappelijk vastgoed (scholen, zorginstellingen, sportgebouwen) en agrarisch vastgoed. Dit brengt het totaal op 60 miljoen m2 leegstand, hetgeen een equivalent is van het gebouwde oppervlak van de stad Den Haag.

 

Twee grote zorgen

We hebben dus op dit moment twee grote zorgen als we kijken naar de vastgoedportefeuille van de BV Nederland en de rijksoverheid op de lange termijn:

(1) Grootschalige structurele leegstand die zeker niet in zijn geheel geschikt is voor functieverandering en transformatie en

(2) drastische veranderingen voor het ‘leger van werkenden’ waarbij verlies van twee tot drie miljoen banen (vaak vaste dienstverbanden) zullen verdwijnen en de betrokken werknemers in kwestie, zelf op zoek zullen moeten gaan naar nieuwe verdienmodellen en bronnen van inkomsten.

Het aantal flex-werkers zal waarschijnlijk fors gaan toenemen van 1 miljoen nu naar drie tot vier miljoen over tien tot vijftien jaar. Kunnen deze mensen hun hypotheek of huur nog betalen? Voor wie gaan ze werken en waar? Starten ze een eigen bedrijfje en hoeveel ruimte is daarvoor nodig? Worden ze taxichauffeur voor Uber of gaan ze koken/bakken voor Air D&D (Drink & Dine…). Zitten kinderen in 2025 nog vijf dagen per week in een klaslokaal of leren ze de helft van de week via gaming, thuis op de bank? Hoeveel mensen werken er op een flexplek en zijn straks lid van een flex-working-community? En wie vervoert zich in een zelfrijdende auto of in een deel-auto?

 

Bubbel

Decennia lang is de maatschappij/de vastgoed-sector niet aan zulke drastische veranderingen blootgesteld geweest. De huidige leegstand is grotendeels terug te herleiden naar een bubbel die al meer dan voldoende geëvalueerd is. Ook weten we dat e-commerce onomkeerbare gevolgen heeft voor de behoefte aan retail-vastgoed. Seminars over omgaan met leegstand in maatschappelijk vastgoed en transformatiemanagement op strategisch niveau worden bijna maandelijks georganiseerd door verschillende spelers in het veld.

Toch is het de vraag of we genoeg snelheid maken met onze intenties tot verandering en vernieuwing van de sector. Veel technologische ontwikkelingen krijgen hun impact binnen vijf tot tien jaar van nu. Onze vastgoedinvesteringen en ontwikkelprocessen kennen vaak langere looptijden. De urgentie begrijpen is één, maar er naar handelen is iets heel anders!

De belangrijkste vraag is echter of wij – managers van de vastgoedsector met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar (de zogenoemde generatie X en dus niet opgegroeid met de meest recente technologie en social media) – wel in staat zijn om dit mega-veranderingsproces te sturen. Gemiddeld genomen hebben we onvoldoende affiniteit met en geloof in al die ‘nieuwigheid’ en zit het niet in onze genen.

 

Diversiteit

Een ding is zeker: de helden van de tech-revolutie, bedrijven als Google, Apple, Facebook, innoveren niet top-down en zeker niet omdat het topmanagement ideeën genereert die de wereld sneller doen draaien. Al deze bedrijven organiseren diversiteit in een personeelsbestand en faciliteren jonge slimme mensen om goede ideeën te lanceren, te bouwen en te testen. Daarbij worden mislukkingen net zo sterk beloond als succesvolle innovaties. De jongste generatie medewerkers besteedt actief 15 tot 30 procent van hun betaalde uren aan innovatieve projecten. Bedrijven doen er alles aan om deze mensen blijvend aan zich te binden.

Ook de vastgoedsector zou gebaat zijn bij de benadering van de grote bedrijven uit de wereld van de technologie. Alleen hebben wij, na de crisis, geen echte grote bedrijven meer die deze werkwijze nog zouden kunnen ontwikkelen en implementeren. Ook zijn er nog maar heel weinig vastgoed-tech-starters die de sector op hun grondvesten doen schudden.

Als collectief van bedrijven en ondernemingen zijn we echter wel heel goed in staat om innovatiekracht te organiseren.

 

Pilot

Als alle vooruitstrevende bedrijven hun jongste en slimste medewerkers periodiek bij elkaar zouden zetten en zouden faciliteren om de meest innovatieve producten te concipiëren en te testen, dan moet dat een valley-achtig effect kunnen genereren, ook in onze markt! Dit is precies wat de initiatiefnemers van Urban Game Changers beogen: maandelijks een groep van jonge toptalenten uit de Nederlandse vastgoedwereld bij elkaar brengen en van onderaf met vernieuwende ideeën laten komen. Als pilot starten we een reeks van zes bijeenkomsten tussen 1 januari en 3 juni 016. De beste ideeën worden verzameld en gepresenteerd op Provada 2016 in Amsterdam.  Daar zal ook dit nieuwe vastgoed-innovatieplatform worden gepresenteerd, geëvalueerd en verder versterkt.

Wij nodigen managers uit om hun jongste en slimste talenten af te vaardigen naar onderstaande bijeenkomsten van de Urban Game Changers. Wij nodigen jonge vastgoedtalent uit zichzelf actief aan te melden en de broodnodige vernieuwing van onze sector te komen versnellen.

Hieronder staan de thema’s, data, locaties en kosten van de bijeenkomsten.

 

Sessie 1 – 17 februari 2016, 16.00-19.00 uur – ABN Amro Hoofdkantoor, Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam – De effecten van de tech-revolutie op de woonomgeving

Sessie 2 – De effecten van de tech-revolutie op de werkomgeving

Sessie 3 – De effecten van de tech-revolutie op de binnenstad

Sessie 4 – De effecten van de tech-revolutie op bedrijventerreinen

Sessie 5 – De effecten van de tech-revolutie op distributie & logistiek

Data en plaatsen die ontbreken volgens zo snel mogelijk. 

Reageer op dit artikel