nieuws

Mipim 2016 in teken innovatie

Geen categorie

Drones komen naar de Mipim 2016. Vijf jaar na de lancering van de speciale Innovatie- sectie is Mipim ook uitgegroeid tot het platform voor technologische vernieuwing van de mondiale vastgoedsector.

De internationale vastgoedbeurs – van 15 tot 18 maart in Cannes – staat dit jaar mede in het teken van innovatie en technologische vernieuwing. Er worden 21.400 bezoekers verwacht uit 89 landen, waaronder 4.800 beleggers en ruim 2.400 exposerende bedrijven. De beurs en het omvangrijke congresprogramma zullen zich ook dit jaar afspelen in en  rond het beroemde Palais des Festivals, pal aan de Middellandse Zee.

Waarschijnlijk zal de sfeer goed zijn, maar toch minder optimistisch dan vorig jaar. Vastgoedmarkten zoals Londen en Parijs bevinden zich op hun piek of zijn daar al overheen. Waar het omslagpunt precies ligt, zal natuurlijk pas achteraf vastgesteld kunnen worden, maar dat die markten in de laatste fase verkeren van de investeringscyclus mag duidelijk zijn. In Nederland daarentegen lijkt  nog volop ruimte voor huurgroei en stijgende vastgoedwaardes. Niet voor niks ligt ons land in het brandpunt van de internationale belangstelling.

Imago

Mipim heeft nog altijd last van haar oude imago als de plek waar poenerige vastgoedjongens en meisjes uitbundig feestvieren en overheidsdienaren onthalen op alles wat God verboden heeft op luxe jachten. Dat imago dateert nog van voor de kredietcrisis. Maar zolang beursorganisator Reed Mipim niet voor een minder mondaine locatie kiest, en daar zijn  plannen voor,  zal dat decadente imago nooit helemaal afgeschud kunnen worden.

Ondertussen doet de beursorganisatie er wel degelijk alles aan om het strikt zakelijke karakter van de internationale vastgoedbeurs te benadrukken om niet teveel terrein  prijs te hoe geven aan concurrent Expo Real. Mede daarom ook een zwaar congresprogramma. Als topsprekers worden dit jaar onder andere aangekondigd de Nederlander Philip Charls, CEO van de Europese brancheorganisatie voor beursgenoteerd vastgoed EPRA, Chris Grigg, CEO British Land, Rolf Buch, CEO Vonovia SE en Meka Brunel, Executive Vice President, Europe, Ivanhoé Cambridge.

Mipim Innovation Center

In zakelijke uitstraling past ook vlekkeloos  het Mipim Innovation Center, dat vijf jaar geleden werd gelanceerd en de beurs moet neerzetten als hét platform waar producenten en dienstverleners hun nieuwste snufjes presenteren voor slimme steden en duurzame gebouwen. Dat lukt aardig. Zo komt de Franse droneproduct Parrot komt voor het eerst naar de Mipim om zijn producten te showen op dit speciale innovatiepodium van 1.300 m2. Parrot toont onder meer drones voor het fotograferen en filmen van bouwplaatsen en kant en klare gebouwen,  en drones voor beveiliging- en promotiedoeleinden. Verder presenteert het bedrijf een tool voor het maken van 3D kaarten.

Het Amerikaanse Archaio laat zien in het Mipim Innovation Center hoe ‘big data’ ingezet voor de verlaging van de exploitatiekosten en het energieverbruik. Ook steden als Barcelona, Gothenburg, Grenoble en Edmonton geven hier presentaties over hun innovatieve inzet van big data.

Grote steden als Holland Metropole op Mipim 2016

Onder het label Holland Metropole presenteren de grote steden zich tijdens Mipim 2016 met een gezamenlijke stand. Holland Metropole is ‘uitdrukkelijk’ geen nieuwe naam,  maar dient slechts als label voor de gezamenlijke vastgoedmarketing van de grote steden op een internationaal podium.

Holland Metropole is een verder uitwerking van het programma ‘Super Connected  Global Regio’, waarmee de G4 in oktober acte de présence gaf in München,  tijdens Expo Real 2015, de tegenhanger van Mipim.  ‘Super Connected Glabal Regio is meer de uitdrukking van wat we zijn. Holland Metropole is een label voor marketingdoeleinden, maar beslist geen naam. Daarmee willen we allerlei verdere discussies over de naamgeving voorkomen’, licht zegsman Bob van der Zande van de gezamenlijke stand  het gekozen label toe.

Hij sluit  zelfs niet uit dat Eindhoven als vijfde grootste stad van het land, zich onder het banier van Holland Metropole zal scharen . ‘Daar is nog discussie over. Maar het label sluit dat niet uit.’

Bob van der Zande is in het dagelijks leven  woningbouwregisseur van Amsterdam en verantwoordelijk voor het binnenhalen van investeerders.  Hij heeft veel  internationale contacten. Sinds  2015 is Van der Zande ook voorzitter van ULI Nederland, onderdeel van de internationale onderzoeks- en netwerkorganisatie voor vastgoed en stedenbouw  Urban Land Institute. Bij hun krachtenbundeling worden de grote steden geadviseerd door stedengoeroe prof. Greg Clark, senior fellow van ULI.

Clark is ook moderator op dinsdag 15 maart van de sessie ‘Teaming up op for Growth’ waarin de grote steden zich gezamenlijk presenteren. Het is voor het eerst dat de grote steden in het hoofdprogramma van de Mipim zijn opgenomen. De Amsterdamse wethouder en loco-burgemeester Eric van der Burg zal de aftrap verzorgen in het Palais des Festivals. Daarnaast is er nog een tweede forumsessie gepland. Dinsdagavond  spreekt Clark, tijdens het Investors Diner dat Holland Metropole organiseert, over het samenwerkingsconcept en de stedelijke verdichting in de wereld. Een stuk of twintig grote beleggers zullen hierbij aanschuiven.

De grote steden zullen ook eigen bijeenkomsten beleggen. Zoals elk jaar organiseert Den Haag bijvoorbeeld een eigen ontbijt, terwijl Rotterdam in een bijeenkomst de focus legt op de samenwerking met het Amerikaanse Cambridge Innovation Center (CIC) als interessante stad voor startups.

Utrecht zal overigens voor het tweede jaar op rij niet van de partij zijn in Cannes. Het Utrechtse collegeakkoord verbiedt ‘vanwege het verkeerde imago en het overdadige karakter ’ deelname aan Mipim. Volgens Van der Zande draait de Domstad wel verder gewoon mee in het gezamenlijke programma van Holland Metropole en zal ook vertegenwoordigd zijn op de Expo Real 2016. Buiten Dan Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn ook nog enkele andere Randstedelijke gemeenten vertegenwoordigd op de stand van Holland Metropole waaronder  Haarlemmermeer en  Almere, alsmede een aantal private partijen waaronder Synchroon, BPD, AM  en Bouwinvest. Bij elkaar zijn er 18 partners.

Volgens Van der Zande bevindt de Holland Metropole stand zich op ‘dezelfde perfecte plek’ als vorig jaar: op het beursterrein, vlakbij de entree vanaf de  befaamde Boulevard des Croisset met een terras van 95 m2 aan het strand. ‘In plaats van vier kleinere tenten, hebben we nu één grote tent van 100 m2 tent en daarin bevindt zich ook de bar.’

Rijst toch de vraag waarom er zoveel inspanningen getroost worden voor het binnenhalen van internationale partijen nu het beleggingsvolume zich op recordhoogte bevindt en het gebrek aan geschikt beleggingsproduct  de grootste hinderpaal vormen ? ‘De recessies volgen elkaar in steeds hoger op’, licht Van der Zande toe. ‘ Je moet je netwerk altijd blijven onderhouden en verbreden.’ Buitenlandse beleggers kijken bovendien anders tegen zaken aan, voert hij verder. . Neem partijen als Greystar, Patrizia en Round Hill Capital die durven te investeren in gebieden waar Nederlandse beleggers nog terughoudend zijn.’

Maar misschien wel het belangrijkste is volgens hem dat allerlei experts van naam en faam, inclusief Clark, overtuigd zijn dat mondiale vastgoedbeleggers zich zullen gaan beperken tot circa dertig gebieden. ‘Een verdere spreiding is voor hen eenvoudig niet te managen’, stelt Van der Zande. ‘ Het is daarom zaak om onder ons gezamenlijke label Holland Metropole  hoog  op allerlei internationale ranglijstjes te komen anders glij je af naar het derde garnituur. We willen daarom ook gaan praten met het Centraal Bureau voor de Statistiek, want dat is voor Nederland de belangrijkste dataleverancier. ‘

 

Reageer op dit artikel