nieuws

Lezers lezen: Terug naar de fabriek

Geen categorie

Drie lezers van Vastgoedmarkt hebben een exemplaar ontvangen van het recent verschenen boek ‘Terug naar de fabriek’. Directeur Uitvoering en Financiën Ernstjan Cornelis van Atelier Pro Architekten las het boek en geeft zijn mening.

Lezers lezen: Terug naar de fabriek

‘Loads 470 tons.’ Bij het lezen van ‘Terug naar de fabriek’, moest ik terugdenken aan een familieverhaal. Mijn vader was leraar Nederlands op een middelbare school. Tussen de bedrijven door gaf hij ook Nederlands, maar er werd door hem vooral lesgegeven over cultuurgeschiedenis. Geen gemakkelijke opgave, waar het pubers betreft.

‘Meneer, wat is nu het nut van literatuur en kunst’? Om die vraag te kunnen beantwoorden had mijn vader dan een foto van een Engelse locomotief uit het einde van de 19e eeuw waarop met bijzonder sierlijke letters ‘loads 470 ton’ geschilderd was. En dan stelde hij de vraag: ‘Waarom zou iemand, als het om zo’n zuiver industrieel product gaat, zijn best doen om er wat moois van te maken?’ Dan moet er toch iets in mensen zitten waardoor ze er een eer in stellen om wat ze doen ook mooi te laten zijn.

Datzelfde gevoel kreeg ik bij het lezen en bekijken van dit boek. Wat zat er toen in de ziel van deze opdrachtgevers, die toch alleen op aarde leken te zijn om niet al te gewetensvol zo veel mogelijk geld te verdienen. Waarom zou je met zoveel liefde voor detail je gebouwen laten maken? Zat daar een trots in die nu verdwenen is als we kijken naar de fabrieken en hallen van nu? Je hoopt toch dat de opdrachtgevers van nu uit dit boek inspiratie halen om iets te maken waar we later schoonheid in zien.

Of ben ik nu veel te romantisch en is het een tijdgebonden observatie? In ‘Asterix en Obelix en de ronde van Gallië’ zit een mooie verwijzing. De helden lopen in Zuid-Frankrijk en zien een aquaduct en merken op: ‘Die Romeinen verpesten het hele landschap met hun moderne bouwwerken’.

De fabrieken zitten nu vooral in de leisure-hoek en dat is dan weer een beetje wrang. Want de fabrieken zijn de echo van wat ooit de motor van de Nederlandse economie was en dan vraag ik me wel eens af waar nu het geld verdiend wordt. Laat ik er toch maar de romantiek van inzien. Ik nodig iedereen uit dit prachtige en zeer goed gedocumenteerde boek te kopen en vooral te gebruiken als reisgids om onbekende stukken Nederland te ontdekken. Ik wens de lezer veel plezier, ik ga van het weekend al op stap!

Ernstjan Cornelis, Atelier Pro Architekten

Terug naar de fabriek
Auteurs: Marcel Bayer, Jaco Boer, Marijke Bovens, Bas Husslage en Bram Vermeer
ISBN/EAN: 6789491481079
Uitgever: Oostenwind.org
Verschenen: september 2015
Prijs: 25 euro
Internet: terugnaardefabriek.nl

 

Reageer op dit artikel