nieuws

Lezers lezen: Terug naar de fabriek

Geen categorie

Drie lezers van Vastgoedmarkt hebben een exemplaar ontvangen van het recent verschenen boek ‘Terug naar de fabriek’. Kandidaat-taxateur Bjørn Baaij van de Haarlemse makelaar Wagenhof las het boek en geeft zijn mening.

Lezers lezen: Terug naar de fabriek

Beleving wordt steeds belangrijker en het boek ‘Terug naar de fabriek’ doet hier vrolijk aan mee. De kaft van het boek is ruw gemaakt, lijkt op beton, wat een mooie link is met de inhoud ervan. Het verhaal neemt je eerst in vogelvlucht mee in de achtergronden van de industrialisatie, verpaupering en herontdekking van het Nederlandse industriële erfgoed. Dit is levendig verteld, maar een kleine kanttekening is wel dat er verrassend vaak op de loftrompet wordt geblazen.

Kern van het verhaal zijn de 25 industriële locaties, van het Amsterdamse NDSM-terrein tot de jeneverfabrieken in Schiedam, die de revue passeren. Elke plaats wordt zorgvuldig en levendig besproken. Ondernemers komen aan het woord evenals degenen die de transformatie mogelijk hebben gemaakt. Er wordt veel moeite gestoken om de lezer als het ware de locatie te laten ervaren. Hier slagen de schrijvers goed in.

Ook is het een uitnodiging om de verschillende locaties te bezoeken. Ik ben dan ook met vrienden naar het NDSM-terrein gegaan om eens niet naar een festival te gaan, maar om te ervaren hoe de locatie is transformeert van een scheepswerf met noeste arbeiders naar een ‘creatieve broedplaats’ met gespreksonderwerpen over de hoeveelheid koolhydraten in brood.

Hoewel de verhalen zeer plezierig en onderhoudend zijn geschreven, mis ik soms wel een kritische kanttekening. Voorbeeld hiervan is Greenpeace die vertelt hoe fijn hun kantoor op de NDSM-terrein wel niet is. Quotes als ‘het gebouw ademt ons DNA’ geven hiervan een goede impressie. Er wordt echter niet bijverteld dat Greenpeace het kantoor huurt voor 220 euro per m2, ofwel bijna een half miljoen euro op jaarbasis. Een bedrag dat je als natuurorganisatie mijns inziens een stuk beter kan besteden. Ook het feit er nagenoeg nergens in het boek een financiële onderbouwing is terug te vinden, ervaar ik als een gemis. Ik denk dan maar: dat is ook niet nodig voor de beleving.

Bjørn Baaij, kandidaat-taxateur Wagenhof

 

Reageer op dit artikel