nieuws

Kwart huishoudwinkels verdwenen sinds 2008

Geen categorie

Huishoudwinkels hebben van januari tot november 2015 5,5 procent minder omzet geboekt dan een jaar eerder. Sinds de crisis is een kwart van deze winkels verdwenen.

Dat meldt het CBS. In totaal steeg de detailhandelsomzet in dezelfde periode met ongeveer 1 procent. De branche voor huishoudelijke artikelen is daarmee een van de slechtst presterende sectoren in de detailhandel. Ook op langere termijn blijven de huishoudwinkels achter bij de rest van de detailhandel. Het omzetniveau van huishoudwinkels lag vorig jaar bijna 20 procent achter op dat van vlak voor de crisis. In de totale detailhandel lag de omzet nog ruim 6 procent achter op het niveau van 2008.

Niet alleen de omzet neemt af, ook het aantal bedrijven daalt. Waren er in 2008 nog 1.255 bedrijven in de branche voor huishoudelijke artikelen, in 2015 was dit aantal met bijna een kwart geslonken tot 995. Winkels in huishoudelijke artikelen zijn in 96 procent van de gevallen bedrijven met minder dan tien werkzame personen. Vooral deze kleine bedrijven sloten sinds 2008 dan ook de deuren.

Reageer op dit artikel