nieuws

Klappen overnamegesprek is definitieve einde V&D

Geen categorie

Cool Investments neemt V&D definitief niet over. De V&D-curatoren en Roland Kahn lieten weten dat de overnamegesprekken zijn mislukt. Na 129 jaar verdwijnt V&D uit het Nederlandse winkellandschap en staan 8.000 medewerkers van V&D en de interne La Place-vestigingen op straat.

De curatoren van V&D melden in een persbericht dat het niet is gelukt de ‘puzzel’ tussen koper, verhuurders en financier’ op te lossen. Een zeer beperkte groep van V&D-medewerkers zal onder leiding van de curatoren de boedel de komende weken ordentelijk afwikkelen. Na het faillissement van V&D op 31 januari zijn de curatoren er alleen in geslaagd de V&D-restaurantketen La Place- te verkopen aan Jumbo.

Roland Kahn schrijft in een persverklaring dat ondanks hard werk de doorstart niet is gelukt. ‘Ons team heeft de afgelopen maand samen met het V&D management en de curatoren hard en bezield gewerkt aan een doorstart van V&D in een nieuwe lifestyleformule. We moeten helaas concluderen dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokkenen op een lijn te krijgen. We vinden het met name spijtig voor al die betrokken medewerkers van V&D.’

Dat de overname is afgeketst op de huureisen van Kahn, lijkt voor de hand te liggen. Kahn eiste twee jaar lang een huurkorting van 50 procent van de vastgoedeigenaren en miljoeneninvesteringen in het vastgoed. Ook zou Kahn van ING geen financiering los hebben gekregen. Met het vertrek van de Coolcat-eigenaar komt Hudson’s Bay nog prominenter in beeld. De Canadese warenhuisketen wil maximaal 35 V&D-vestigingen overnemen. Zonder concurrentie van Cool Investments hebben de Canadezen een gunstiger onderhandelingspositie tegenover de verhuurders. Mochten de eigenaren wel tot overeenstemming komen, zal het minstens een jaar duren voordat de panden op toplocaties weer overgaan.

De verhuurders betreuren dat de gesprekken met Kahn zijn geklapt. ‘De verhuurders van V&D-warenhuizen hebben zojuist kennis genomen van het bericht dat een doorstart van V&D met Cool Investments van de baan is. Zij betreuren het voor alle betrokkenen dat het niet is gelukt een passende oplossing te vinden. Er was onder de verhuurders brede support voor het initiatief Kahn. De verhuurders beraden zich over de nu ontstane situatie en op de volgende stap. Tot nader order worden er geen verdere mededelingen gedaan.’

Reageer op dit artikel