nieuws

Huurprijs marktwoning 5 procent omhoog

Geen categorie

De huurprijs voor een vrijesector huurwoning (kaal) is in het laatste kwartaal van 2015 gestegen met 5,1 procent naar 9,68 euro per m2 ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De prijsstijging voor gestoffeerde en gemeubileerde woningen steeg zelfs ruim 9 procent.

Dat blijkt uit cijfers van NVM en VGM NL. Met gemiddeld 14,88 per m2 worden de hoogste huurprijzen gerealiseerd in Amsterdam. Ook in gemeenten rondom Amsterdam is de gemiddelde huurprijs per m2 hoger dan 12 euro. In gemeenten als Rotterdam, Groningen, Den Haag, Den Bosch en Utrecht ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs tussen de 10 en 11 euro ligt.

De interesse voor gestoffeerde en gemeubileerde woningen komt voornamelijk van expats. Deze markt beperkt zich vooral tot gemeenten als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Wassenaar en Delft. Voor gestoffeerde woningen lag de vierkante meterprijs lag in het vierde kwartaal op 13,86 euro. Dat is een stijging van 9,1 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2014. In Amsterdam wordt bijna 23 euro per m2 betaald voor een gestoffeerd pand. Rotterdam is bijna de helft goedkoper met een gemiddelde vierkantemeterprijs van onder de 12 euro per m2. In Wassenaar ligt de prijs voor gestoffeerde woningen rond de 14,50 euro per m2.

De prijs voor gemeubileerde woningen bedroeg 16,75 euro, een stijging van 9,3 procent tegenover hetzelfde kwartaal in 2014. Ook hier spant Amsterdam de kroon met prijzen rond de 23 euro per m2. Ook in Amstelveen (18,3 euro per m2), Den Haag (16,3 euro), Rotterdam (16 euro) en Delft (13,8 euro) wordt flink betaald voor gemeubileerde woonruimte. Uit de cijfers blijkt ook dat er een tendens naar kleinere woningen gaande is.

NVM en VGM NL staan gezamenlijk voor ruim 40.000 huurtransacties op jaarbasis, waarmee een marktaandeel van 46 procent is gemoeid. Het doel van deze gezamenlijke presentatie is om de transparantie van de huurmarkt te vergroten. Dit komt volgens beide organisaties met name de consument ten goede. Sinds 2014 registreren VGM NL en de NVM samen de transactiedata van huurwoningen. 

Reageer op dit artikel