nieuws

Huurders mogen zelf bouwen in Amsterdam

Geen categorie

Naast zelfbouw voor huizeneigenaren, gaat de gemeente Amsterdam nu ook de bouw van zelfbouwhuurwoningen stimuleren via wooncoöperatieven.

Na het succes van zelfbouw voor koopwoningen, gaat het college van B en W nu ook expliciet bouwgronden uitgeven voor de zelfbouw van huurwoningen. Op drie locaties in de stad – Centrumeiland (IJburg2), het Havenstraatterrein (Noord) en op termijn het Archimedesplantsoen (Watergraafsmeer in Oost) – wordt een pilot gestart met wooncoöperatieven. Dit is een woonvorm waarbij het dagelijks bestuur bij de huurders zelf ligt.

Uit onderzoek blijkt dat er een grote interesse is in zelfbouw onder Amsterdammers die huren, bijvoorbeeld onder mensen die geen hypotheek kunnen krijgen of juist kiezen voor een huurwoning. De bewoners van een wooncoöperatief vormen samen het dagelijks bestuur van het coöperatief en bepalen daarmee ook of een huurverhoging noodzakelijk is. Samen kunnen zij de kosten voor beheer en het onderhoud laag houden. In Amsterdam zijn er al initiatieven voor wooncoöperatieven voor huurwoningen. 

Het grootste obstakel voor wooncoöperatieven was tot nu toe het vinden van geschikte grond. De uitgifte van grond in Amsterdam is schaars. Over het algemeen zijn de biedingen op grond daarom hoog; wooncoöperatieven kunnen hier niet mee concurreren.

Om in aanmerking te komen, moeten de plannen van een wooncöperatief aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de bouw passen bij de ruimtelijke omgeving van de pilotlocaties. In de statuten moeten afspraken staan over huurniveaus en doelgroepen zodat ook op de lange termijn de woningen beschikbaar blijven voor sociale of middeldure huur. Medio 2016 wordt meer bekend.

Reageer op dit artikel