nieuws

Heropleving winkelstraten in Europese steden

Geen categorie

De duurste winkelstraten van Europa hebben opnieuw een jaar van sterke huurstijgingen achter de rug. De snelst groeiende winkelhuur is geregistreerd op in Via Montenapoleone in Milaan waar de huurprijzen in één jaar tijd met 41,2 procent stegen. Dit blijkt uit onderzoek van Cushman & Wakefield.

Ook een flinke huurstijging noteerden Via Condotti in Rome (37,5 procent) en Diagonal in Barcelona (33,3 procent. Kleinere maar nog altijd sterke huurstijgingen zijn genoteerd in de Parijse straten Rue St. Honoré, Place Vendôme en Rue de la Paix (25 procent), Westend in Londen (20 procent), Grafton Street in Dublin(22 procent) en Hoogstraat in Hasselt (19 procent). Door deze buitengewoon sterke groei is de retailsector op dit moment de enige commerciële vastgoedsector in Europa waar de huurprijzen op basis van gewogen gemiddelde boven hun vorige pieken liggen en de aanvangsrendementen scherper zijn dan voor de recessie.

De winkelvastgoedbeleggingsmarkt in Nederland loopt uit de pas met de Europese trend. De tophuurprijzen op A1-locaties lieten over 2015 een marginale stijging zien van circa 3,5 procent in vergelijking tot het jaar daarvoor terwijl de aanvangsrendementen stabiel bleven. Uitzondering hierop zijn sommige winkelstraten in Amsterdam met als historisch hoogtepunt de tophuurprijs van 3.000 euro per m2 per jaar in de Kalverstraat. Het bruto aanvangsrendement in de Kalverstraat ligt dicht bij het laagste niveau ooit (2006-2008) waardoor de kapitaalwaarde (huurprijs gedeeld door aanvangsrendement) op deze plek het hoogste niveau ooit heeft bereikt.

In Europa, maar ook in Nederland, kiezen retailers in toenemende mate voor toplocaties in binnensteden. Dit heeft te maken met trends op het gebied van e-commerce en de vraag naar grotere winkelunits, als ook met veranderingen in levensstijl en demografie, waarbij meer mensen in steden gaan wonen en het stadstoerisme toeneemt. Het laatste geldt vooral voor Europese steden.

Reageer op dit artikel