nieuws

Hedgefondsen verwachten crash op luxe woningmarkt Londen

Geen categorie

Gerenommeerde hedgefondsen speculeren op een ineenstorting van de luxe woningmarkt in Londen. Dat schrijft Financial Times.

Hedgefondsen Odey Asset Management, BlueMountain Capital Management en Anchorage Capital hebben shortposities ingenomen in Berkeley Group, een woningontwikkelaar met een focus op Londen. De shortposities vertegenwoordigen een aandelenbelang van in totaal 2,2 procent, aldus een melding van de Financial Conduct Authority. Volgens Google Finance bedraagt de totale marktkapitalisatie van het in Londen genoteerde bedrijf 4,4 miljard pond. De shortposities waren op 9 februari – toen het aandeel 3,5 procent in de min stond – goed voor 96,8 miljoen pond.

Het FTSE 100-bedrijf is de afgelopen jaren in waarde verdubbeld dankzij de hausse sinds 2010 op de Britse en vooral Londense woningmarkt. Sinds 2016 heeft de projectontwikkelaar ruim 10 procent van zijn aandelenwaarde zien verdampen. Het laatste kwartaal van vorig jaar daalden de prijzen in het Londense luxesegment. Adviseur Knight Frank noteerde een daling van het aantal woningverkopen in het centrum in de laatste jaarhelft van 2015 met bijna 20 procent. De vraagprijzen daalden zelfs met 10 procent.

Consultant Property Vision ziet bovendien een overaanbod op de luxemarkt ontstaan. De komende twee jaar komen er 54.000 appartementen van meer dan 1 miljoen pond op de markt, waarschuwt de consultant. De onrust over het topsegment wordt bovendien aangewakkerd door de angst op een wereldwijde recessie, de ineenstorting van valuta van grote opkomende economieën en speculaties over een Brexit.

Reageer op dit artikel