nieuws

Grote steden als Holland Metropole op Mipim 2016

Geen categorie

Onder het label Holland Metropole presenteren de grote steden zich tijdens Mipim 2016 met een gezamenlijke stand. Holland Metropole is ‘uitdrukkelijk’ geen nieuwe naam, maar dient slechts als label voor de gezamenlijke vastgoedmarketing van de grote steden op een internationaal podium.

Grote steden als Holland Metropole op Mipim 2016

Holland Metropole is een verder uitwerking van het programma ‘Super Connected  Global Regio’, waarmee de G4 in oktober acte de présence gaf in München,  tijdens Expo Real 2015, de tegenhanger van Mipim.  ‘Super Connected Glabal Regio is meer de uitdrukking van wat we zijn. Holland Metropole is een label voor marketingdoeleinden, maar beslist geen naam. Daarmee willen we allerlei verdere discussies over de naamgeving voorkomen’, licht zegsman Bob van der Zande van de gezamenlijke stand  het gekozen label toe.

Hij sluit  zelfs niet uit dat Eindhoven als vijfde grootste stad van het land, zich onder het banier van Holland Metropole zal scharen . ‘Daar is nog discussie over. Maar het label sluit dat niet uit.’

Bob van der Zande is in het dagelijks leven  woningbouwregisseur van Amsterdam en verantwoordelijk voor het binnenhalen van investeerders.  Hij heeft veel  internationale contacten. Sinds  2015 is Van der Zande ook voorzitter van ULI Nederland, onderdeel van de internationale onderzoeks- en netwerkorganisatie voor vastgoed en stedenbouw  Urban Land Institute. Bij hun krachtenbundeling worden de grote steden geadviseerd door stedengoeroe prof. Greg Clark, senior fellow van ULI.

Clark is ook moderator op dinsdag 15 maart van de sessie ‘Teaming up op for Growth’ waarin de grote steden zich gezamenlijk presenteren. Het is voor het eerst dat de grote steden in het hoofdprogramma van de Mipim zijn opgenomen. De Amsterdamse wethouder en loco-burgemeester Eric van der Burg zal de aftrap verzorgen in het Palais des Festivals. Daarnaast is er nog een tweede forumsessie gepland. Dinsdagavond  spreekt Clark, tijdens het Investors Diner dat Holland Metropole organiseert, over het samenwerkingsconcept en de stedelijke verdichting in de wereld. Een stuk of twintig grote beleggers zullen hierbij aanschuiven.

De grote steden zullen ook eigen bijeenkomsten beleggen. Zoals elk jaar organiseert Den Haag bijvoorbeeld een eigen ontbijt, terwijl Rotterdam in een bijeenkomst de focus legt op de samenwerking met het Amerikaanse Cambridge Innovation Center (CIC) als interessante stad voor startups.

Utrecht zal overigens voor het tweede jaar op rij niet van de partij zijn in Cannes. Het Utrechtse collegeakkoord verbiedt ‘vanwege het verkeerde imago en het overdadige karakter ’ deelname aan Mipim. Volgens Van der Zande draait de Domstad wel verder gewoon mee in het gezamenlijke programma van Holland Metropole en zal ook vertegenwoordigd zijn op de Expo Real 2016. Buiten Dan Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn ook nog enkele andere Randstedelijke gemeenten vertegenwoordigd op de stand van Holland Metropole waaronder  Haarlemmermeer en  Almere, alsmede een aantal private partijen waaronder Synchroon, BPD, AM  en Bouwinvest. Bij elkaar zijn er 18 partners.

Meer over de Mipim in het februarinummer van Vastgoedmarkt dat donderdag 18 februari verschijnt

Reageer op dit artikel