nieuws

Geen interesse Decathlon in Perry Sport

Geen categorie

Rechtbank Amsterdam heeft Aktiesport en Perry Sport op 23 februari failliet verklaard. Dat blijkt uit een melding in het centraal insolventieregister. De Franse sportretailer Decathlon heeft alvast geen interesse in de ketens.

Moederbedrijf Unlimited Sports Group, aan wie op 22 februari surseance van betaling werd verleend, is nog niet failliet verklaard. USG is op zijn beurt eigendom van investeringsmaatschappij Bencis Capital. Als curator is Toni van Hees van advocatenkantoor Stibbe aangewezen. Van Hees liet op 24 februari weten dat de betrokken winkels de komende zes weken open blijven. Tegen de NOS zei hij dat zich al tientallen geïnteresseerde partijen hadden gemeld voor Perry Sport en Aktiesport. ‘Het zijn mooie winkels die voor een belangrijk deel winstgevend zijn.’

Het FD plaatst daar vraagtekens bij. De solvabiliteit van Perry Sport was in 2015 7,5 procent. Inclusief de kortlopende schulden daalt de buffer tot onder de 1 procent. In 2014 boekte de sportformule op een omzet van bijna 80 miljoen euro een verlies van 1,5 miljoen. Perry Sport vermeldt op zijn site over ruim zeventig winkels te beschikken, waarvan elf shop-in-shops in de reeds gesloten warenhuisketen V&D. Aktiesport heeft 180 verkooppunten, waarvan tot voor kort 128 shop-in-shops in filialen van de gefailleerde Macintosh-formule Scapino. Aktiesport richt zich op de onderkant van de markt, Perry Sport bedient het middensegment met een focus op outdoor.

Als gegadigden voor Perry Sport worden succesvolle branchegenoten als Foot Locker, Intersport en Decathlon genoemd. Decathlon, dat de laatste tijd fors uitbreidt in Nederland met XL-winkels en stadswinkels, zegt echter geen interesse in Perry Sport te hebben. ‘Hun concept sluit niet aan op het onze. Wij innoveren consequent op ons eigen concept en daar wijken we niet vanaf. De winkels van Perry Sport zijn bovendien te klein. Wij focussen op megazaken in de buitengebieden van steden en op een handjevol grote stadswinkels. Zo openen we binnenkort een stadswinkel in Rotterdam van 5.000 m2’, aldus expansiemanager Rohan Uijlings van de Franse sportretailketen.

Het faillissement komt op een moment dat branchevereniging Inretail net liet weten dat de sportbranche een goed jaar te wachten staat. Vorig jaar kromp de omzet van sportwinkels met 0,1 procent, dit jaar verwacht Inretail een omzetstijging van 2 procent. Voorzitter Jan Meerman ziet het voor de sportbranche niet somber in, maar vreest in het kielzog van V&D wel meer faillissementen. ‘Dit is absoluut niet de laatste, al is het moeilijk te voorspellen wie er zal volgen. We zitten midden in een veranderingsproces van de detailhandel’, aldus Meerman tegen radiozender BNR.

Door de faillissementen van Macintosh Retail Group en V&D werd USG geconfronteerd met een enorme omzetdaling. Behalve Perry Sport en Aktiesport ging computerwinkelketen Paradigit failliet, die in december nog vijf shop-in-shops in de gefailleerde warenhuisketen V&D opende. Nico Meijer van vakbond FNV en merkenstrateeg Paul Moers denken dat V&D indirect nog meer ketens met veel V&D-shop-in-shops zal meesleuren in zijn faillissement. Namen en rugnummers willen ze niet noemen.

Onder andere winkelformules als ICI Paris XL, Prenatal, Dixons, Swatch, Hunkemöller, Sapph en Mango huurden winkelruimte in V&D-warenhuizen. ICI Paris zegt zijn 24 shop-in-shops te vervangen door winkels nabij de V&D-warenhuizen. Hunkemöller is door het faillissement  20 procent van zijn verkooppunten kwijt. Dat geldt nog meer voor modeketen Esprit, die door het V&D-bankroet 31 verkooplocaties kwijt is en nog 54 zelfstandige winkels overhoudt.

Meerman roept gemeenten op snel actie tegen leegstand te ondernemen. ‘Ze moeten heel goed weten wat ze willen met hun stad of dorp en een plan maken in samenwerking met detailhandel, vastgoed en horeca waarin staat: waar willen we wel winkelen en waar niet? We hebben nu gewoon te veel winkels in Nederland. Haal de winkels die in slecht lopende gebieden zitten naar het centrum, zorg dat er geen rotte plekken zitten en dan komen de bezoekers vanzelf.’

Reageer op dit artikel