nieuws

Fiscus mag geen inkomensgegevens huurder doorspelen

Geen categorie

De Belastingdienst mag geen inkomensgegevens van een sociale huurder doorgeven aan de verhuurder. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Sinds 2013 mogen beleggers van sociale huurwoningen inkomensgegevens van hun huurders opvragen bij de fiscus. Ligt het inkomen van de huurder boven de sociale huurgrens, mag de verhuurder een hogere huurprijs opleggen. Daarmee wil minister Blok van Wonen het scheefwonen tegengaan. De Raad van State stelt dat de Belastingdienst geen cijfers mag doorgeven, omdat de fiscus een geheimhoudingsplicht heeft. Pas als er expliciet in de wet staat dat de fiscus hiertoe gerechtigd is, mogen verhuurders deze informatie ontvangen.

Het aantal scheefwoners is niet exact bekend. De schattingen lopen uiteen van 1,1 miljoen tot 400.000 op een totale sociale woningvoorraad van 2,4 miljoen. Najaar 2015 kwamen Woonbond en Aedes in een rapport uit op 418.000 scheefwonende huishoudens met een gezinsinkomen vanaf 38.000 euro. De uitspraak is een tegenvaller voor Blok. Hij maakte vandaag 3 februari nog bekend dat het aantal scheefwoners dankzij zijn beleid de afgelopen drie jaar met 10 procent is gedaald.

 

Reageer op dit artikel