nieuws

Dramatische stijging leegstand in V&D-winkelgebieden

Geen categorie

De toekomst van 24 voormalige V&D-panden is twijfelachtig en van negentien zelfs slecht. De leegstand in de winkelgebieden waarin deze warenhuizen liggen, is door het bankroet van V&D opgelopen tot 9,3 procent (Vlaardingen) en zelfs 24,2 procent (Heerlen).

Dat blijkt uit de Retail Risk Index van Locatus en leegstandscijfers die de retailconsultant op verzoek van Vastgoedmarkt heeft samengesteld. Van negentien voormalige V&D-warenhuizen heeft Locatus geen twijfel dat deze weer nieuwe gebruikers vinden. Voor negentien panden ziet het onderzoeksbureau de toekomst somber in. Bij 24 winkelcomplexen heeft Locatus gerede twijfel over de verhuurbaarheid.

Op dit moment zijn alle 62 V&D-warenhuizen gesloten. Dat betekent dat de leegstand in een klap met 500.000 m2 verhuurbaar vloeroppervlakte is toegenomen. Locatus hanteert een totaal metrage van 360.000 m2 winkelvloeroppervlak ofwel de voor consumenten zichtbare en toegankelijke winkelruimte, exclusief de magazijn- en personeelsruimte. Landelijk stijgt de leegstand daarmee van 7,7 procent van de totale winkelvoorraad naar 8,5 procent, aldus Locatus.

Een van de V&D-warenhuizen waarvan Locatus de toekomst somber in ziet, ligt verrassend genoeg in Amsterdam. ‘Het V&D-warenhuis in wijkwinkelcentrum Boven ’t IJ in Amsterdam-Noord zit in het geplande renovatiegedeelte. Er is echter al jaren onzekerheid over renovatie en uitbreiding. De huidige leegstand van 8,4 procent is met de sluiting van de V&D verdubbeld naar 17,1 procent’, aldus senior onderzoeker Gertjan Slob. Eigenaar van dit warenhuis is Vastned.

Op basis van de Retail Risk Index heeft Locatus ook geen fiducie in een succesvolle toekomst van ex-V&D-warenhuizen in Assen, Bergen op Zoom, Beverwijk, Den Helder, Doetinchem, Ede (Gelderland), Emmen, Goes, Gorinchem, Heerlen, Hengelo, Hoorn, Meppel, Rijswijk (Zuid-Holland), Roosendaal, Sittard, Zeist en Haarlem Schalkwijk. Ter illustratie: in Haarlem Schalkwijk is de leegstand door het bankroet van V&D in een klap verdubbeld van 11,1 naar 21,1 procent.

Extra saillant in het licht van het V&D-bankroet, is het recente besluit van Assen om een outlet center in de periferie toe te staan. De leegstand in het Assense centrum is met de sluiting van V&D toegenomen van 17,5 naar 20,5 procent. Eigenaar ASR Vastgoed Vermogensbeheer zal ongetwijfeld extra hard ageren tegen de komst van het koopjesdorp. Meest dramatisch staat Heerlen Centrum ervoor, waar de leegstand na het einde van V&D oploopt van 20 naar 24,2 procent.

Eigenaar van het 12.000 m2 grote V&D-complex is vastgoedbelegger Metroprop. Directeur Jos van de Mortel ziet de toestand minder somber in. ‘Het complex ligt middenin het centrum van Heerlen. Hier komen zowel retailers als consumenten het liefst. Ik verwacht dat het Corio Center bij het station van Heerlen razendsnel zal leeglopen. Dat is positief voor mij, maar slecht voor het Corio Center en het aanpalende Maankwartier.’

Metroprop is ook eigenaar van de V&D in Sittard (11.000 m2) en Den Bosch (11.000 m2). Locatus is positief over het pand in Den Bosch, maar negatief over het centrum van Sittard, waar de leegstand nu is opgelopen van 12,5 naar 22 procent. Twijfels heeft Locatus over de succesvolle verhuur van voormalige V&D-panden in onder meer Almere, Apeldoorn, Delft, Gouda, Hoofddorp, Leeuwarden, Tilburg, Zoetermeer, Rotterdam Zuidplein en Zoetermeer.

Reageer op dit artikel