nieuws

Bijna iedereen verliest in V&D-drama

Geen categorie

Dat Cool Investments dichtbij een doorstart met V&D kwam, mag al een wonder heten. Roland Kahn stond vanwege de tijdsdruk, de financiële eisen, de uiteenlopende belangen van verhuurders en door stoorzender Hudson’s Bay voor een onmogelijke opgave.

Dat is het beeld dat een dag na het mislukken van de overnamegesprekken oprijst. Hoogleraar Laurens Sloot van Rijksuniversiteit Groningen schat dat Kahn zo’n 200 miljoen euro nodig had om succesvol door te starten met 35 tot 45 V&D-warenhuizen: zo’n 100 miljoen euro voor overname van de merknaam, de lopende operaties en inventaris en dan nog een voorfinanciering van 50 tot 100 miljoen euro. ING zou hebben geëist dat Kahn 110 miljoen euro eigen geld inbracht. Pas dan zou de huisbankier van de Coolcat-eigenaar bereid zijn geweest om in te stappen.

Van de betrokken vastgoedeigenaren werd ook een fors offer gevraagd. Volgens het Financieele Dagblad zou Kahn een totale investering van 115 miljoen euro in de bij de doorstart betrokken panden hebben gevraagd. Ook zou hij een permanente huurkorting van 30 procent hebben geëist. De betrokken verhuurders zouden volgens mediator Cushman & Wakefield zeer ver in Kahns eisen zijn meegegaan. 

Maré Elizen, eigenaar van Elizen Vastgoed met V&D-panden in Apeldoorn en Deventer, bevestigt dat. ‘De meerderheid was positief over de plannen van Kahn en bereid tot een aanmerkelijke investering in de panden en tot een huurverlaging. Met Hudson’s Bay als exploitant zouden de panden twee jaar leegstaan, zonder dat er harde toezeggingen werden gedaan.’ Grote verhuurders als ASR en IEF Capital willen geen commentaar geven. Hun belangenvereniging IVBN noemt het ‘triest’ dat de gesprekken met Kahn zijn mislukt. ‘Nu wacht de winkelstraat met smart op een vernieuwende partij. Hudson’s Bay is een daadkrachtige en kapitaalkrachtige speler die deze rol kan vervullen’, aldus IVBN-directeur Frank van Blokland.

Jaco Scheffers, cfo van Cool Investments, weerspreekt in het AD deels de positieve opstelling van de verhuurders. ‘Sommige vastgoedeigenaren met meerdere panden wilden allen met ons in zee gaan als we al hun panden zouden verhuren. Anderen eisten een huurverhoging. Ook zijn er verouderde panden waar heel veel in moet worden geïnvesteerd. We hadden gehoopt dat de eigenaren hun verantwoordelijkheid zouden nemen.’ Ook zijn er geluiden dat het front van de verhuurders verbrokkelde doordat Hudson’s Bay een deel van de eigenaren verleidde met huurcontracten van tien tot vijftien jaar.

Kahn zelf zegt tegen RTLZ de schuld bij ING noch bij de verhuurders te leggen. ‘Dat ING haar risico wilde beperken, is haar goed recht. ING onderhandelde ook met Economische Zaken. De helft van de lening zou worden afgedekt door een Garantie Ondernemingsfinanciering.’ Hudson’s Bay heeft volgens hem de overname wel ondermijnd. ‘Ik noem Hudson’s Bay de fata morgana in dit verhaal.’ Cfo Scheffers noemt Inno Galeria – de formule die Hudson’s Bay in Nederland wil introduceren – geen verbetering. ‘Een soort goedkope Bijenkorf, daar word je niet echt vrolijk van.’

Grootste verliezers zijn voormalig eigenaar Sun Capital (225 miljoen euro verlies), het 8.000 koppige personeel (175,8 miljoen euro verlies), de vastgoedeigenaren (112,4 miljoen) en de leveranciers (53 miljoen), becijfert het FD. Jumbo – dat volgens NRC Handelsblad 48 miljoen euro heeft betaald voor La Place – kan ook weinig gelukkig zijn met de situatie. Jumbo had gehoopt op een ‘warme’ doorstart met tientallen La Place-restaurants in de V&D-warenhuizen.

In een reactie schrijft de supermarktketen het ‘ten zeerste’ te betreuren dat het niet is gelukt om een doorstart van de V&D warenhuizen te realiseren. ‘Hiermee gaan veel banen verloren en komt er een einde aan een Nederlands retailicoon. Dit betekent ook dat de La Place vestigingen in de voormalige V&D warenhuizen op dit moment niet kunnen worden voortgezet. Vanzelfsprekend zullen we kijken naar nieuwe exploitatiemogelijkheden voor deze La Place-vestigingen. Wij zien dan ook onverkort veel kansen voor La Place en hebben duidelijke groeiambities’.’ In afwachting van wat gaat komen, zijn concurrerende winkelketens en horecaformules de voorlopige ‘winnaar’. Die kunnen de totale jaaromzet van naar schatting een kleine 600 miljoen euro onderling verdelen. 

 

Reageer op dit artikel