nieuws

Bevolkingsgroei hoogst in Amsterdam en Utrecht

Geen categorie

De bevolking van Nederland is in 2015 met een half procent gegroeid naar bijna 17 miljoen inwoners. In de grootste steden was de groei tot drie keer hoger dan het gemiddelde.

Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige bevolkingscijfers van 2015. De grootste groei (0,95 procent) deed zich voor in zeer stedelijke gebieden. Bijna de helft van deze groei komt van natuurlijke aanwas (geboorteoverschot). De Amsterdamse bevolking groeide vorig jaar met 1,5 procent ten opzichte van 2014, die van Utrecht met 1,4 procent, gevolgd door Den Haag en Rotterdam met een plus van 0,9 procent en Eindhoven met 0,7 procent.

De sterkste bevolkingsgroei is te vinden in gemeenten in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en delen van Noord-Brabant. Het Noord-Hollandse Blaricum en Oostzaan groeiden met meer dan 3 procent het hardst. In gemeenten in de meer landelijke gebieden aan de randen van Nederland daalde het aantal inwoners, zoals in grote delen van Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijsel, Gelderland en Zeeland. In de gemeenten Bellingwedde en Vlieland was de krimp het grootst, hier nam het aantal inwoners met ongeveer 2 procent af.

In 282 gemeenten nam het inwonertal vorig jaar toe. In 108 gemeenten (28 procent) was juist sprake van krimp. In 2015 hadden veel minder gemeenten te maken met krimp dan in 2014 dankzij de vestiging van 203.000 immigranten. In 2014 was er nog krimp in bijna 40 procent van de gemeenten en in 2013 bijna de helft. In ruim een kwart van de gemeenten daalde het inwonertal. Zonder immigratie zou in de deze vooral landelijke gebieden ook sprake van krimp zijn geweest. 

 

Reageer op dit artikel