nieuws

Beleggingswaarde appartement Randstad overtreft leegwaarde

Geen categorie

Door de krapte op de woningmarkt in de grote steden en de toenemende interesse van beleggers in woningen benadert de beleggingswaarde van nieuwbouw-appartementen steeds vaker de leegwaarde. Dat meldt Cobouw.

‘Binnen de ring van Amsterdam ligt deze er vaak al boven, dat heb ik in de afgelopen 25 jaar nog niet eerder gezien’, stelt Roger Felix, directeur vastgoedtaxaties bij MVGM. ‘Let wel, dit gebeurt alleen in de drie grote steden. Daarbuiten is het een compleet andere markt.’ De oorzaak ligt in de populariteit van vooral Amsterdam. ‘Er komen daar iedere maand ongeveer duizend nieuwe inwoners bij. En die kunnen over het algemeen niet kopen en ze komen ook niet in aanmerking voor sociale huur. Dat legt een enorme druk op de geliberaliseerde huursector en maakt deze woningen een geliefd beleggingsobject.’

Met als gevolg dat beleggers bereid zijn steeds meer te betalen voor nieuwbouwcomplexen. Soms dus al meer dan de leegwaarde. Een walhalla voor bouwers en ontwikkelaars. ‘Die verdienen nu meer’, stelt Felix.

Beleggers investeren niet alleen in nieuwbouw. Steeds vaker laten ze hun licht schijnen in herstructureringswijken. ‘Tot een paar jaar geleden keken beleggers niet naar deze wijken’, bevestigt Eveline Keizer van BAM Woningbouw. “Maar nu corporaties hun sociale en commerciële activiteiten loskoppelen, liggen er ook hier kansen.’

En maar dat is maar goed ook, vindt Felix. ‘Want het bouwtempo moet nu echt omhoog. In Amsterdam hebben ze nu een woningbouwhorizon tot 2030. Schuif die maar naar voren. Ontwikkelaars en beleggers staan er nu in de rij.’

Reageer op dit artikel