nieuws

Banengroei leidt tot meer kantoorruimte

Geen categorie

De groei in kantoorbanen vertaalt zich in meer vraag naar kantoorruimte, staat in de nieuwste Office MarketView van vastgoedadviseur CBRE.

In 2015 is ruim 1,3 miljoen m² kantoorruimte opgenomen, een stijging van 17 procent op jaarbasis en de hoogste opname sinds 2007. Amsterdam was de grootste trekker van nieuwe bedrijvigheid met ruim 26 procent van de totale opname. De toenemende vraag heeft in combinatie met transformatie van kantoren naar bijvoorbeeld (studenten)woningen ook geleid tot een lichte afname van de leegstand.

De steden met de grootste opnamestijging afgelopen jaar waren Rotterdam en Den Haag met respectievelijk 65 en 62 procent groei. Rotterdam kende relatief veel opname van ‘business service providers’, zoals Cambridge Innovation Centre (CIC), Tribes, Spaces en Frame Offices. Den Haag heeft haar veerkracht laten zien en kent een solide basis door de aanwezigheid van de overheid en internationale organisaties alsmede bedrijven in de olie- en gas en financiële sector. Eind maart brengt CBRE een publicatie uit over de groeisectoren en laatste trends in de gebruikersmarkt van Den Haag.

Na een timide tweede en derde kwartaal kwam de beleggingsmarkt in het laatste kwart van het jaar op gang. Dit kwam vooral door de verkoop van enkele grote portefeuilles en single-assets waaronder de aankoop van de Delta Lloyd-portefeuille door First Sponsor Group en de acquisitie van The Bank in Amsterdam door Deka. In totaal werd meer dan 4 miljard euro aan kantoren verhandeld, het hoogste beleggingsvolume sinds de kredietcrisis. Buitenlandse partijen waren opnieuw zeer actief met een aandeel van meer dan twee derde in het totale beleggingsvolume.

Reageer op dit artikel