nieuws

Arme Duitse gemeentes afhankelijk van ozb

Geen categorie

Vooral armlastige Duitse gemeenten zijn steeds meer aangewezen op hun gemeentelijke belastingen, de Grundsteuer (ozb) en de Gewerbesteuer (bedrijfsbelasting). EY Duitsland deed er onderzoek naar.

Van alle Duitse gemeenten verhoogde 18 procent de ozb in 2015; in 2014 was dit 24 procent van alle gemeenten. De ozb wordt in Duitsland opgelegd aan onroerendgoedeigenaren, die de belasting doorbelasten aan eventuele huurders. Er is echter geen eigenaar of huurder die vanwege een hoge ozb verhuist naar een goedkopere gemeente. Regionaal zijn er aanzienlijke verschillen. In het relatief rijke Beieren bedroegen de stijgingen de afgelopen jaren het minst. 

Op de lange termijn kunnen de verhogingen contraproductief werken, denkt EY-partner Bernhard Lorentz. ‘De standplaats verliest aan aantrekkelijkheid en het wonen wordt duurder. Bedrijven zouden kunnen verhuizen, nieuwe vestigingen van bedrijven zullen beperkt worden.’

De totale inkomsten aan Grundsteuer bedroegen in 2014 10,9 miljard euro; dat is 14 procent van alle inkomsten van de gemeenten.

Reageer op dit artikel