nieuws

Amsterdam brengt kavels voor vrijesectorhuur op markt

Geen categorie

In 2016 brengt Amsterdam vijftien nieuwe kavels via een tender op de markt. De aangeboden kavels kunnen dit jaar al een woningprogramma opleveren van 2.100. De nadruk ligt op middeldure huurwoningen.

Dat schrijft Eric van der Burg, wethouder Grondzaken in Amsterdam. Met het tenderprogramma 2016 wordt voor ruim 2.100 woningen de zoektocht naar zo’n partij al daadwerkelijk gestart. Dit jaar wordt vooral getenderd op woningen waar in Amsterdam een tekort aan is, de middeldure huurwoningen. Amsterdam verwacht in de periode 2016 tot en met 2019 de bouwstart van ongeveer 32.500 woningen. Hiervan wordt voor ongeveer 5.600 woningen nog een marktpartij gezocht die deze woningen gaat realiseren.

Zodra de inschrijving start is het aan potentiële ontwikkelaars om met een goed voorstel te komen binnen de voorwaarden van het kavelpaspoort, beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan. Bij de tenders staat kwaliteit voorop, schrijft de wethouder. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de programmatische invulling, architectuur, duurzaamheid en materiaalkeuze.

Van der Burg stelt dat de versnelde uitgave pure noodzaak is. ‘Amsterdam groeit en steeds meer mensen willen in de stad komen wonen. Elk jaar willen ruim 10.000 mensen in Amsterdam komen wonen, voor deze mensen hebben we huizen nodig. In het tenderprogramma zijn vijftien locaties opgenomen die het mogelijk maken om de stad de komende jaren uit te breiden. Naast het tenderprogramma werken wij met het programma Ruimte voor de stad versneld aan het op de markt brengen van locaties’, aldus wethouder Van der Burg.

Uitgerekend op dezelfde dag (5 februari) riep minister Stef Blok (Wonen) gemeentes op bouwgrond vrij te maken voor huurwoningen in de vrije sector. Dat zei hij in reactie op de aanhoudend sterke huurprijsstijging in Amsterdam. Hij benadrukt dat hij met nieuwe wetten de huurmarkt al aantrekkelijker wil maken voor verhuurders. Beleggers staan volgens hem te dringen om te bouwen in de vrije sector, aldus Blok. ‘Er liggen miljarden klaar.’ Maar het is de taak voor de gemeentes om de bouwgrond beschikbaar te gaan stellen voor de huurwoningen in de vrije sector, vindt de minister.

Hieronder achtereenvolgens de naam van de locatie, de naam van de kavel en het aantal te bouwen woningen.

1 Houthaven Kavel 5FG 76

2 Spaarndammerschoollocatie Spaarndammerschool 75

3 Sloterdijk Kavel O 500

4 Sloterdijk Kavel N3 300

5 Bakemabuurt Bakemapark Zuid 60

6 August Allebéplein Blok 2 19

7 Lelylaan Podium locatie F 250

8 Amstelkwartier 2 Kavel 4F 51

9 Amstelkwartier 2 Kavel 4GH 80

10 Café de Omval Café de Omval 50

11 Omgeving Amstelstation Blok BC 164

12 Ringdijk 44 Ringdijk 44 45

13 Archimedesplantsoen Archimedesplantsoen 50

14 K-midden Karspeldreef blok EF 100

15 IJburg Steigereiland Blok 123 Sluishuis 350 

Reageer op dit artikel