nieuws

Xenos sluit tot zeven winkels

Geen categorie

Xenos sluit dit jaar zes tot zeven van zijn 188 winkels in Nederland en verklaart 250 winkelmedewerkers boventallig. Dat heeft de Blokkerformule bekendgemaakt.

De vrees voor een drastische reorganisatie blijkt daarmee ongegrond. Het personeel werd ’s avonds 20 januari ingelicht. Xenos zegt in 2016 fors te investeren om de klant in de winkel en online beter te bedienen. ‘Xenos maakt een start met het vernieuwen van de formule en zal het assortiment en de service op de winkelvloer verder verbeteren. De totale investeringen en uitgaven voor extra operationele inspanningen bedragen in 2016 11,5 miljoen euro’, aldus de winkelketen in een persbericht.

 ‘Xenos is voornemens de bezetting in de filialen beter aan te laten sluiten op het veranderende winkelbezoek en aankoopgedrag van de klant. De loonkosten worden daarmee meer in lijn gebracht met de omzetontwikkeling.’ De maatregelen die Xenos nu aankondigt dienen twee doelen, zegt Xenos in het persbericht. ‘Aan de ene kant zijn de maatregelen erop gericht de omzet- en margebijdrage van Xenos te verhogen door de winkelformule, het assortiment en de dienstverlening te verbeteren. Zo blijft Xenos een sterk en verrassend winkelmerk dat op de voorkeur van de klant kan rekenen.’

‘Aan de andere kant moeten de maatregelen leiden tot een kostenverlaging door bedrijfsprocessen en winkelbezetting te optimaliseren en loonkosten terug te brengen. Zo streeft Xenos ernaar het resultaat – dat onder druk staat – te verbeteren.’ Verder moderniseert de Blokkerformule de bedrijfsvoering op alle niveaus. ‘Xenos zet daarmee de kwaliteitsslag voort die in 2015 is ingezet. De afgelopen jaren heeft Xenos ruim 30 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw distributiecentrum dat onlangs in gebruik is genomen. In 2016 wordt zo’n 6.000 m2 van het distributiecentrum extra vrijgemaakt om de sterke groei van de webwinkel xenos.nl te accommoderen.’

Moederbedrijf Blokker Holding schrapte vorig jaar al 440 banen bij Blokker. Het concern boekte in 2014 een nettoverlies van 20 miljoen euro tegen 61 miljoen euro winst een jaar eerder. De omzet liep in 2014 1,1 procent terug tot een kleine 2,1 miljard euro. Over het boekjaar 2015 zijn nog geen cijfers bekend.

Reageer op dit artikel