nieuws

Woningprijzen stijgen 1,8 procent op kwartaalbasis

Geen categorie

De Nederlandse woningmarkt houdt de wind in de rug. Prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het vierde kwartaal gestegen met 1,8 procent ten opzichte van het derde kwartaal. In 2016 stijgen de prijzen waarschijnlijk met 3 procent.

Woningprijzen stijgen 1,8 procent op kwartaalbasis

Dat meldt de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs). Op jaarbasis stegen de prijzen met 5,0 procent. Daarmee heeft de Nederlandse woningmarkt volgens de makelaarsorganisatie de helft van prijsdaling sinds het begin van de crisis goedgemaakt. ‘De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 10 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar inmiddels wel 10 procent hoger dan op het dieptepunt’, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

De NVM registreerde in het afgelopen vierde kwartaal 40.158 transacties, 15 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal transacties op de totale woningmarkt bedraagt volgens een raming van de NVM 52.000. Dat is inclusief de aan- en verkopen die buiten de aangesloten makelaarskantoren om gingen. Het aantal woningverkopen in de hele markt voor heel 2015 schat de NVM op 185.000. De aangesloten makelaars registreerden er 142.000.

Het aanbod bij NVM makelaars daalde in een jaar tijd met 14 procent naar 128.000 koopwoningen. De vraagprijs steeg in dat tijdsbestek met 0,5 procent en ligt nu 12 procent onder de vraagprijspiek van 2008.

Reageer op dit artikel