nieuws

Verkoop nieuwbouwwoningen ruim derde hoger

Geen categorie

In 2015 zijn 36 procent meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in 2014. De prijs is in die periode met 11 procent gestegen naar 266.000 euro. NVM voorziet een groot woningtekort.

Dat blijkt uit cijfers van NVM Research. Over heel 2015 verkochten NVM-makelaars 25.300 nieuwbouwwoningen tegen 18.600 een jaar eerder. NVM heeft ongeveer 70 procent van de nieuwbouwmarkt in handen. Belangenvereniging Neprom, wier cijfers volgens NVM zo’n 90 procent van de markt beslaan, houdt rekening met 30.000 verkochte nieuwbouwhuizen in 2015. De gemiddelde prijs van 266.000 euro is de mediane prijs gewogen naar regio en woningtype.

Sinds het vierde kwartaal van 2014 – toen NVM-makelaars 6.300 nieuwe woningen verkochten – gaan de verkopen hard omhoog. NVM Research ziet dat aantal de laatste maanden afvlakken. In het vierde kwartaal kwam het aantal NVM-transacties uit op 6.700. Reden is de snelle daling van het aanbod in de grote steden van met name de Randstad. ‘Als er meer aanbod in de Randstad zou zijn, zou dat snel worden opgenomen’, aldus NVM Research.

Ongeveer de helft van de nieuwbouwmakelaars moet alweer regelmatig een loting houden na start verkoop van een nieuwbouwproject. De forse prijsstijging verklaart NVM deels doordat er weer meer twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen worden ontwikkeld. Maar woningen worden ook duurder door implementatie van energiezuinige maatregelen en installaties. Hierdoor stijgen de bouwkosten die worden doorberekend aan de koper. Driekwart van de NVM-makelaars vindt de prijskwaliteitverhouding van huidige nieuwbouwprojecten beter dan die voor de crisis.

NVM vreest dat het huidige tekort aan nieuwbouw een voorbode is voor echte woningnood. NVM-voorzitter Ger Hukker stelt dat de Nederlandse woningmarkt is niet klaar is voor 17 miljoen inwoners. Voor steeds meer doelgroepen, zoals (tijdelijke) huurders, starters, expats of vluchtelingen, is geen passende huisvesting aanwezig.

Hukker pleit nogmaals voor extra bouw van huurwoningen in het middensegment. ‘Niet in het kader van de waan van de dag, maar structureel omdat de samenleving is veranderd en een aantal trends niet ineens overwaait. ‘Misschien nog belangrijker is dat de huurmarkt verder wordt geflexibiliseerd, want alleen met nieuwbouw werken we de grote vraag niet weg. De grote behoefte aan short stay-huisvesting vereist flexibeler huurspelregels, zoals tijdelijke huurcontracten.’

 

Reageer op dit artikel