nieuws

Vastgoedmarkten profiteren van Chinezen

Geen categorie

De vastgoedmarkten profiteren van de shoppende Chinese consument, die heel de wereld over reist, schrijft Anne Breen, vastgoedspecialist bij Standard Life Investments.

Sinds het begin van dit millennium is de welvaart in China met grote sprongen toegenomen. De Chinese middenklasse vormt nu een derde van de totale middenklasse wereldwijd. Door de toegenomen welvaart, een versoepeling van het uitreisbeleid en gunstige wisselkoersen zijn welgestelde Chinezen in de loop der tijd meer naar het buitenland gaan reizen, waar ze onder andere graag shoppen. Vooral luxe-artikelen zijn erg in trek zijn bij Chinezen. Van alle verkopen van luxe-artikelen wereldwijd komt ongeveer een derde in Chinese handen terecht; 66 procent daarvan wordt door Chinezen in het buitenland aangekocht. Landen in Europa hebben daar profijt van. Van de verkoop van luxe-artikelen in Frankrijk wordt 40 procent door Chinezen afgenomen, In Italië 35 procent en in Engeland 25 procent. 

Vastgoedmarkten reageren op deze trends. Waar het toerisme toeneemt, stijgen de winkelhuurprijzen. In Hong Kong daalden de winkelhuurprijzen met de afname van het aantal bezoekers uit China. In Japan daarentegen stijgen de winkelhuurprijzen door de groei van bezoekers uit het buitenland, met name uit China. Frankrijk, en dan natuurlijk Parijs, is de populairste Europese bestemming onder Chinese toeristen. Winkelhuurprijsstijgingen zijn vanouds gelimiteerd in Frankrijk, maar door wetswijzigingen zijn de huurprijzen in de topwinkelstraten gestaag gestegen met soms wel meer dan 15 procent.

Anne Breen voorspelt een fundamenteel herstel in de periferie van Europa die de performance van vastgoedbeleggingen zal opstuwen. In de VS zal de aanhoudende economische groei positief uitpakken voor de kantorenmarkt. In Azië profiteren de markten van het monetaire beleid. De hoge rentetarieven in Australië leiden tot dubbelcijferig rendement in steden, die niet gedomineerd worden door de grondstoffensector.

Reageer op dit artikel