nieuws

Vastgoed-Triviant helpt boekhoudhervorming

Geen categorie

Hoeveel vastgoed gebruikt uw bedrijf? Welk deel daarvan wordt gehuurd? Hoelang lopen deze huurcontracten nog? Zomaar drie eenvoudige vastgoedvragen waar elk directielid zonder aarzelen een overtuigend antwoord op zou moeten kunnen geven. In de praktijk blijkt het beantwoorden van deze vragen nog verdraaid lastig. Op 1 januari 2019 moeten de juiste antwoorden wel in het jaarverslag staan die dankzij aangepaste regels van IFRS Lease Accounting gepubliceerd moeten worden. Om directies voor te bereiden op het vragenvuur dat deze aanvullende vastgoedcijfers kan veroorzaken, heeft het TIAS VastgoedLAB een gezelschapsspel ontwikkeld, Vastgoed-Triviant.

De aandacht voor vastgoed op de vergaderagenda van directies blijft vaak beperkt tot het minimum. Vastgoed wordt namelijk nog vaak beschouwd als een aanzienlijke en noodzakelijke kostenpost die het beste door de cfo en zijn controllers bedwongen kan worden. Maar het kan ook anders. In een groeiend aantal bedrijven krijgt dit corporate real estate wel de aandacht die het verdient, waardoor iet alleen kosten worden gereduceerd maar ook toegevoegde waarde wordt gecreëerd. Terecht ook, want voor het gemiddelde Nederlandse AEX-bedrijf is vastgoed, alleen al in boekwaarde uitgedrukt, gelijk aan 18 procent van het balanstotaal. Met de juiste mix van overzicht, inzicht en visie kunnen bedrijven en organisaties hun vastgoed actief inzetten om hun resultaten te versterken.

Dat dit nu nog vaak niet lukt, ligt in veel gevallen besloten in de geschiedenis van corporate real estate management. Zo zijn vele commerciële en publieke organisaties, zoals zorginstellingen, universiteiten en scholen, pas relatief kort eindverantwoordelijk voor het financiële resultaat van hun vastgoed. Bij veel bedrijven was het vastgoed een kostenpost, net als paperclips en schoonmaak, alleen groter. Vaak verwierf men vastgoed in eigendom omdat er geen geschikte huuralternatieven waren, of omdat men had gehoord dat hiermee zelfs een mooie appel voor de dorst kon worden gekweekt. Fusies en acquisities in de commerciële sector en beleidsmatige overdrachten in het publieke domein hebben er voor gezorgd dat veel van die appels zuur blijken te zijn.

IFRS Lease Accounting verandert het toekomstperspectief voor vastgoedaandacht. In de eerste plaats zal de kwantificatie van vastgoedhuurcontracten in publiek toegankelijke jaarverslagen, vrijwel het gehele vastgoedgebruik voor het eerst in kaart gaan brengen. Uiteraard zullen deze cijfers ook intern zorgen voor extra inzicht, en wellicht ook wel tot nieuwe nuttige vragen zoals: waarom gebruiken wij zoveel vastgoed per medewerker? Deze transparantie in de corporate vastgoedcijfers zal door stakeholders worden bestudeerd en vergeleken met peers. Daarbij ontstaan er allicht ook vragen zoals: waarom gebruiken jullie zoveel meer vastgoed dan jullie concurrenten? Bedrijven en organisaties worden dus dankzij een boekhoudkundige hervorming getrakteerd op een portie vastgoedreflectie.

In Vastgoed-Triviant kunnen directieleden en vastgoedprofessionals elkaar om beurten relevante vastgoedvragen stellen. Een goede oefening voor als dezelfde vragen door buitenstaanders, zoals analisten en journalisten gesteld gaan worden. Kortom, een leuk en leerzaam spel dat helpt om tijdig te ontdekken hoever u staat op het gebied van vastgoedkennis over corporate real estate.

Vastgoed-Triviant is zo ontworpen dat zowel de vastgoedfitheid (de parate kennis) als de vastgoedstrategie (de kwaliteit van vastgoedgedachten) op waarde worden geschat. In de eerste ronde worden eenvoudige kennisvragen gesteld en wordt gemeten hoe fit u bent op dit vlak. Bent u in staat om snelle en duidelijke antwoorden te leveren, of bent u uit vorm en moet er gewerkt worden om vragen te kunnen pareren? In de tweede ronde van het spel komen de diepere vastgoedgedachtes aan bod. Hier wordt vastgoedbeleid verbonden met de bedrijfsstrategie. Is het geheel een samenhangend, en dus overtuigend verhaal, of bestaat uit vastgoedbeleid meer uit losse keuzes per object en locatie? Ook hierop volgt een beoordeling, inclusief tips.  

Het spel kan gratis worden gespeeld en gedeeld via Vastgoed-Triviant

 

Over de auteurs

Dirk Brounen is hoogleraar vastgoedeconomie aan TIAS Business School van de Universiteit van Tilburg. Tim Schelle is expert vastgoed bij het Rijksvastgoedbedrijf.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van februari 2016 

 

 

Reageer op dit artikel