nieuws

Stijgende woningprijzen in de VS

Geen categorie

De prijzen van woningen in de VS zijn de laatste jaren flink aan het stijgen. Nationaal stegen de prijzen met 30 procent sinds de bodem werd bereikt in 2012. Aldus The Real Deal (New York Real Estate News).

Zelfs gecorrigeerd voor inflatie zijn de gemiddelde prijzen op het niveau van 2004, een jaar dat sommigen beschouwen als deel van de huizenzeepbel. Sinds 2009 stegen de huizen in San Francisco met 79 procent, in Atlanta met 53 procent, in Phoenix met 47 procent, in Denver met 43 procent en Los Angeles met 50 procent.

Hoe komt het dat de prijzen in zes jaar tijd met tientallen procenten zijn gestegen? Natuurlijk de lage rente. Maar er zijn nog een paar mogelijke oorzaken.

Ten eerste werd de aannemerij voorheen gedomineerd door kleine aannemers die één huis tegelijk bouwden. Tegenwoordig worden woningen gebouwd door grote aannemers die honderden woningen tegelijk neerzetten. Zij kunnen het aanbod beperken en zo hun winst maximaliseren. Bovendien hebben ze een voorkeur voor luxere en grotere huizen, die veel winst opleveren. 

Ten tweede verlangen nieuwe huizen ook nieuwe scholen, nieuwe wegen en nieuwe rioleringen. Het geld daarvoor hebben steden niet. Dus beperken steden het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen. 

Ten derde verschuift de bevolkingsgroei van het platteland naar de stad. Dat heeft te maken met de afname van het aantal fabrieken op het platteland, de stijging van het aantal informatiebanen in steden en de het feit dat jongeren niet meer op het platteland willen wonen. Als meer mensen op woningen azen in kleinere geografisch gebieden, schieten de prijzen omhoog.

Reageer op dit artikel