nieuws

Risico vastgoed onderbelicht bij fusie en overname

Geen categorie

Overgrote meerderheid bedrijven ziet het risico van vastgoed bij fusies en overnames, terwijl slechts een kwart er daadwerkelijk rekening mee houdt. Dit blijkt uit onderzoek van JLL.

Uit onderzoek van JLL blijkt dat 80 procent van de  respondenten van mening is dat vastgoed serieuze bedrijfsrisico’s voor het merger- en acquisitionproces bevat, maar dat slechts 25 procent van de respondenten vastgoedadvies ingewonnen heeft. Een andere opvallende paradox is dat 76 procent van de respondenten aangeeft dat vastgoed een belangrijke rol kan vervullen voor het succes van een transactie, maar dat de aandacht voor vastgoed nog relatief beperkt is. Het onderzoek van JLL is gebaseerd op internationale bedrijven in Europa en toont hun visie op de toegevoegde waarde van vastgoed.
Remco van der Mije, head of strategic consulting bij JLL, stelt dat deze uitkomsten goed te verklaren zijn: ‘Vastgoedadvies als onderdeel van een M&A-project is een relatief nieuw aandachtsgebied en heeft daardoor nog geen vaste plek verworven binnen de M&A community van bedrijven. Dit ondanks de toegevoegde waarde van vastgoed op kritische punten in de M&A levenscyclus, van pre-announcement tot integratie. De voorbijgaande jaren stonden voornamelijk in het teken van portefeuilleoptimalisatie, door het terugdringen van vierkante meters en huisvestingslasten, of het slimmer omgaan met werkplekgebruik. Vandaag de dag wordt de real estate & facilities manager eveneens uitgedaagd om onderdeel te worden van bedrijfsovernames, fusies, integraties en het afstoten van minder goed presterende bedrijfsonderdelen.’

Reageer op dit artikel