nieuws

PGGM stopt 400 miljoen in Britse woningprojecten

Geen categorie

Pensioenbelegger PGGM investeert bijna 400 miljoen euro in Britse huurwoningprojecten. Doel is om met partner L&G, die ook bijna 400 miljoen inlegt, een portefeuille met 3.000 huurwoningen op te bouwen.

PGGM stopt 400 miljoen in Britse woningprojecten

Dat maken PGGM en L&G bekend in een gezamenlijke persverklaring. In dit build to rent-partnerschap van 600 miljoen Britse pond (789 miljoen euro) nemen PGGM en L&G beide een 50-procentsbelang. De partners stellen met dit initiatief bij te willen dragen aan het oplossen van de Britse huizencrisis. In het Verenigd Koninkrijk wordt nu jaarlijks slechts de helft van het minimaal benodigde aantal van 250.000 nieuwe woningen per jaar gerealiseerd.

Door dit woningtekort is een steeds groter gedeelte van de Britse bevolking afhankelijk van steeds duurdere huurwoningen van steeds lagere kwaliteit, aldus PGGM en L&G. De eerste projecten bevinden zich op stedelijke herontwikkelingslocaties in Bristol, Salford (bij Manchester) en Walthamstow (Noord-Londen) en moeten meer dan 650 woningen opleveren. De partners zijn in gesprek met eigenaren van andere bouwlocaties, ook gelegen op goed ontsloten stedelijke locaties met een sterke woningvraag.  

Mathieu Elshout, bij PGGM verantwoordelijk voor vastgoedinvesteringen, spreekt van hoogwaardige en veilige beleggingen met hoge inkomsten. ‘Doel is de opbouw van een hoogwaardige portefeuille van aanzienlijke schaal met een hoge mate van controle. Met de opbouw van een forse voorraad huurwoningen pakken we de scheve vraag-aanbodverhouding aan. Bovendien kan ons initiatief meer binnenstedelijke herontwikkeling aanzwengelen.’ PGGM bezit al voor bijna 4 miljard euro aan residentieel vastgoed in Nederland en de Verenigde Staten.

Paul Stanworth, managing director Legal & General Capital, spreekt van een disfunctionele Britse huurmarkt. ‘De huren worden steeds hoger, terwijl de kwaliteit steeds verder afneemt. Om huurwoningen betaalbaarder te maken, moeten we investeren in nieuwbouw. Door significante sommen langetermijn institutioneel geld in nieuwe huurwoningen te investeren, ontwikkelen we een institutionele Britse huurmarkt.’

Over rendementen laten de partners zich niet uit. De Britse woningprijzen stijgen sinds 2010 weer hard. In Londen zijn de prijzen sindsdien bijna verdubbeld. PGGM is niet de eerste Nederlandse pensioenbelegger die in de Britse residentiële nieuwbouwmarkt stapt. Al in 2013 kocht APG met partner Delancey voor 80 miljoen pond het bijna 32.000 m2 grote Elephant & Castle Shopping Centre in Oost-Londen. De joint venture herontwikkelde dit winkelcentrum en transformeerde drie naastgelegen gebouwen naar ruim 370 huurappartementen en 272 studenteneenheden. APG zei nog meer te willen investeren in de krappe Londense huurwoningmarkt.

Reageer op dit artikel