nieuws

Nog geen reden voor jubelstemming bouwsector

Geen categorie

De bouwsector is ondanks de jubelstemming op de woningmarkt nog niet in goeden doen. Op woningprojecten wordt nauwelijks winst gemaakt, terwijl op de utiliteitsmarkt sprake is van overcapaciteit en te lage marges.

Nog geen reden voor jubelstemming bouwsector

Dat zeggen de bestuursvoorzitters van BAM, TBI, Dura Vermeer, Van Wijnen, Janssen de Jong en Hurks tegen vakblad Cobouw. Dat de bouw er beter voorstaat dan in 2015 is vooral te danken aan de woningmarkt, constateren de bestuursvoorzitters van de grootste bouwbedrijven. ‘Het perspectief voor de bouw is gunstiger geworden door de economische groei, het gegroeide consumentenvertrouwen en de lage rente’, zegt Daan Sperling van TBI. ‘Daardoor zie je een grotere bereidheid van consumenten en bedrijven om te investeren.’

Voor veel woningbouwers is zelfs dit segment niet lucratief. ‘Woningbouw is nog niet altijd winstgevend’, merkt William Bontes van Hurks. ‘De marges staan nog onder druk, tenzij je goede ontwikkelposities hebt.’ Die zijn er volgens hem vooral in Amsterdam en Utrecht. ‘Binnenstedelijk, liefst in het centrum of de rand van het centrum.’

Rob van Wingerden van BAM stelt dat de tegenwind van de laatste jaren is afgenomen. ‘Hier en daar is er nu meewind, alleen niet voor de kantorenmarkt. Heel voorzichtig gaat de sector de goede kant op. Maar het is geen haakse bocht.’ Hans Smits van Janssen de Jong Groep is minder optimistisch. ‘De marges zijn ongezond laag. We zijn er nog lang niet.’ Hij verwacht dat pas in 2018 of 2019 de bouw in normale doen is. Ook zijn er zorgen over de stijgende kosten: de lonen, materialen, grondposities en de prijzen van toeleveranciers en onderaannemers. 

 

Reageer op dit artikel