nieuws

Molenaar: nog veertien winkelketens in problemen

Geen categorie

Nog veertien andere winkelketens verkeren in de gevarenzone of moeten heel snel herstructureren. Dat zegt hoogleraar e-marketing Cor Molenaar in De Telegraaf.

Molenaar: nog veertien winkelketens in problemen

Volgens de bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit is het faillissement van V&D de voorbode van nog veel meer ellende in de winkelstraten. ‘De wereld is zo dynamisch aan het veranderen dat ook vele andere ketens heel fors moeten ingrijpen.’ In de gevarenzone zitten volgens hem ook de ketens Bart Smit, BCC, Blokker, Bristol, Expert, Gamma, Hema, Hunkemöller, Intertoys, Jamin, Kijkshop, Kwantum, Miss Etam en Tuincentrum Overvecht. Deze retailers staan volgens hem weliswaar niet direct op omvallen, maar moeten wel ‘heel snel herstructureren’.

In een analyse op zijn eigen website vreest hij dat Nederland de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk achterna gaan. Daar vonden massale winkelsluitingen en faillissementen plaats doordat het consumentengedrag in korte tijd veranderde en consumenten hun heil zochten op internet. Molenaar verwijst naar onderzoek van I&O Research dat het einde van niet-dagelijkse aankopen voorziet in kleinere Nederlandse plaatsen.

Leveranciers maken de situatie er voor retailers niet gemakkelijker op. Om voldoende winstgevend te blijven, zoeken ze naar alternatieve afzetkanalen zoals outletcentra en internet. Gemeenten werken vanwege de grondopbrengsten graag mee aan outletcentra ten koste van retailers in centrumgebieden. De lagere winkelomzetten gaan ook gemeenten en vastgoedeigenaren pijn doen, voorziet Molenaar. Gemeenten moeten rekening houden met lagere parkeer- en belastingopbrengsten, verhuurders met lagere huurprijzen en – rendementen. 

 

Reageer op dit artikel