nieuws

Management zint op doorstart V&D met helft winkels

Geen categorie

Het V&D-management ziet kans om met dertig warenhuizen een doorstart te maken. Horecaformule La Place wil het management dan op termijn ombouwen tot een franchiseorganisatie.

Management zint op doorstart V&D met helft winkels

Dat hebben bronnen bekend met de situatie tegen het Financieele Dagblad gezegd. Met private equity wil het management niet meer in zee. Als Sun Capital of een andere private equity-onderneming de failliete boedel overneemt, stapt een deel van het bestuur op. Het is niet ondenkbeeldig dat Sun Capital zich weer aandient bij V&D. Het Amerikaanse bedrijf heeft eerder met dit bijltje gehakt, schreef Vastgoedmarkt op 23 december.

Een aantal jaren geleden liet Sun Capital de Duitse warenhuisketen Strauss Innovation failliet gaan om door te starten met de helft van het aantal winkels en personeel en de keten tot slot door te verkopen. Zeer waarschijnlijk is dat Sun Capital in dat geval als eerste de succesvolle horecaformule La Place verkoopt. Overigens heeft Sun Capital nog gepoogd om bij de vastgoedeigenaren aan te kloppen voor een tweede reddingsactie, blijkt uit een verslag van de laatste vergadering van de raad van commissarissen.

De V&D-eigenaar stelde voor nog eens 85 miljoen euro op te halen bij de verhuurders, ofwel ongeveer de volledige jaarhuur van de 62 warenhuizen in 2016. De commissarissen vonden dat echter te gortig. In 2015 gingen de verhuurders al akkoord met een huurkorting van 24 miljoen euro. Vanwege het faillissement van V&D op 31 december gaat dit bedrag van de derdenrekening naar de verhuurders, zoals V&D en verhuurders in februari 2015 afspraken in de vaststellingsovereenkomst.

Volgens de bewindvoerders hebben zich tientallen geïnteresseerde partijen gemeld. Naar verluidt gaat het vooral om partijen die in de markt zijn voor een of een paar warenhuizen. Uit een eerste inventarisatie zou blijken dat V&D een schuldenlast van 53 miljoen euro heeft. In de loop van januari denken ze meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van V&D. V&D communiceert nog steeds een optimistische boodschap.  ‘Onze strategie gaat nog steeds uit van het behoud van alle filialen. Garanties kunnen we echter niet geven’, aldus woordvoerder Edwin van Dijk.

Reageer op dit artikel