nieuws

‘Ik heb er alle vertrouwen in dat die fusie er komt’

Geen categorie

Oprichter Cor van Zadelhoff van de Nederlandse vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff heeft er alle vertrouwen in dat de recent afgebroken fusiebesprekingen met Cushman & Wakefield in Nederland worden hervat.

‘Ik heb er alle vertrouwen in dat die fusie er uiteindelijk komt’, vertelt Cor van Zadelhoff een dag na de bekendmaking van de breuk voor een gehoor van vastgoedstudenten. ‘Ik sta er nog helemaal achter, het is de mooiste fusie die er is. Cushman is heel sterk in Amerika, DTZ in Azië.’

Waarop liep de fusie van de Nederlandse onderdelen van beide organisaties eigenlijk mis? Van Zadelhoff: ‘Begin december was er die publiciteit rond een taxatie van DTZ van tien jaar geleden waarvan het OM vermoed dat er fraude is gepleegd. Toen kregen de Amerikanen het benauwd en hebben het uitkopen van de partners van DTZ in Nederland stopgezet. Dat leidt nu tot de wonderlijke situatie dat de Amerikanen eigenaar zijn van Cushman en van DTZ buiten Nederland, maar dat bij DTZ Zadelhof dertien partners het voor het zeggen hebben. Dat komt uiteindelijk goed, maar het heeft even tijd nodig.’

Van Zadelhoff was te gast bij een zogeheten collegetour, georganiseerd door de vastgoed-studentenvereniging Fresh, in het onlangs gerenoveerde gebouw van de Grote Industrieele Club in Amsterdam.

Cultuur

Student Willem van Laarhoven wilde van Van Zadelhoff weten of hij de cultuur van de twee bedrijven bij elkaar vindt passen. ‘Wereldwijd vullen de bedrijven elkaar fantastisch aan. De structuur in Nederland met dertien partners is zeer succesvol gebleken, door de directe link tussen wat iemand doet en wat ‘ie verdient. Binnen een organisatie als Cushman wordt gewerkt met salarissen en bonussen. Dat maakt de cultuur wel verschillend, ja.’

De keuze voor de naam Cushman vond Van Zadelhoff kapitaalvernietiging, maar hij begrijpt het wel. ‘Over een jaar gaat Cushman in Amerika naar de beurs. Dan is dat daar een bekendere naam dan DTZ. En het management van Cushman – dat twintig procent van de aandelen in handen had – heeft gewoon bedongen dat de naam behouden blijft.’

Veevoer

In het vraaggesprek geleid door Vastgoedmarkt-hoofdredacteur Johannes van Bentum vertelde Van Zadelhoff onder andere over zijn studietijd. Als werkstudent verkocht hij gedurende twee jaar veevoer aan boeren in de omgeving van Weesp. Vervolgens ging hij aan de slag voor een makelaar, die opdracht had boerderijen in de Bijlmermeer namens de gemeente uit te kopen. ‘Als je ze veevoer kunt laten kopen, kun je ze ook hun boerderij aftroggelen’, verkocht Van Zadelhoff zijn diensten. Dat was zijn kennismaking met het makelaars vak. Naast deze baan maakte hij zijn studie economie af.

Direct na het behalen van zijn doctorandus-bul begon Van Zadelhoff voor zichzelf. Terwijl hij op de stoep voor zijn huis aan de Prinsengracht zijn eerste advertentie zat te schetsen, sprak zijn bovenbuurvrouw Gerti Bierenbroodspot hem aan. ‘Zet die tekst in een cirkel, dat valt op. Een grote Z erbij, drie dakjes erop, met als slogan ‘Zadelhoff maakt het rond’, adviseerde zij hem. Jarenlang verschenen de opvallende ronde advertenties op de vastgoedpagina’s van de Telegraaf.

Tijdverspilling

De studenten wilden graag weten of rasondernemer Van Zadelhoff vast routines of gewoonten heeft. ‘Nee’, was het korte antwoord. ‘Ik geloof niet in tijdverspilling. Dus begin ik de dag met het weggooien van 95 procent van mijn post. Uit de vijf dingen die ik overhoud, kies ik er één waarmee ik aan de slag ga.’ Het belangrijkst is een zorgvuldige beroepskeuze. ‘Kies iets waarvan je zeker weet dat je het leuk vindt. Dat geeft energie, elke dag weer en maakt werken voor de rest van je leven een plezier.’

Auteur: Johannes van Bentum

Dit artikel is verschenen in Vastgoedmarkt van januari 2016.

  

  

  

  

  

Beeld: Kyra Hehenkamp, KSK Photography 

Reageer op dit artikel