nieuws

Hypotheekomzet met kwart omhoog in 2015

Geen categorie

In 2015 hebben particulieren voor in totaal 62 miljard euro aan hypotheken af- en overgesloten. Dat is een kwart meer dan in 2014, toen er ongeveer 49 miljard euro in woningleningen om ging.

Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Desondanks is de hypotheekomzet in 2015 nog altijd ongeveer de helft van vóór de kredietcrisis. Aan het aantal woningverkopen ligt het niet: dat lag in 2015 maar 10 procent onder het niveau van voor de kredietcrisis. Belangrijkste reden is het achterblijven van oversluitingen. Ee grote groep huishoudens kon de hypotheek de afgelopen jaren niet oversluiten, omdat de hypotheek groter was dan de waarde van de woning.

De Hypotheekshop verwacht dat de komende jaren het aantal oversluitingen fors zal groeien. Dankzij de stijging van de woningprijzen staan minder woningen ‘onder water’. Daarnaast lopen de komende jaren voor veel huishoudens de rentevaste periode af. De hypotheekbemiddelaar verwacht op basis van ING-onderzoek dat de huizenmarkt verder herstelt. In dat onderzoek stelt ING dat de gemiddelde starter op de woningmarkt in januari bereid is om ongeveer 15.000 euro meer uit te geven aan de eerste eigen woning dan een kwartaal geleden.

Dat duidt er volgens ING op dat starters bang zijn om de boot te missen. Dit sluit ook aan bij de analyse van de NVM: op steeds meer plekken slaat de kopersmarkt om in een verkopersmarkt. De Hypotheekshop stelt dat de historisch lage hypotheekrente de belangrijkste aanjager op de woningmarkt is. Op 26 januari waren de gemiddelde rentepercentages van NHG-hypotheken verder gedaald naar 1,98 procent voor 5-jarige leningen, 2,23 procent voor tien jaar en 2,86 procent voor twintig jaar.

Reageer op dit artikel