nieuws

Huurprijzen winkelruimte minder gedaald

Geen categorie

De huurprijzen van winkelruimte zijn voor het vijfde opeenvolgende jaar gedaald. Uitzondering is Amsterdam. Dit blijkt uit onderzoek van JLL.

Na een dubbele recessie in de afgelopen zeven jaar, is de Nederlandse economie in 2015 weer gegroeid. Ook de consumentenbestedingen zijn toegenomen. Desondanks toont het overgrote deel van de Nederlandse winkelstraten een huurprijsdaling.

In totaal is in twintig van de 186 geanalyseerde winkelstraten de huurprijs gestegen. Deze winkelstraten profiteren onder meer van de aantrekkingskracht die ze hebben vanwege al aanwezige (inter)nationale retailers. De winkelstraat met de sterkst gestegen huur, de PC Hooftstraat in Amsterdam (10 procent) heeft deze stijging te danken aan het toenemende aantal internationale retailers en de ontwikkeling van het straatbeeld.

De drie winkelstraten die de grootste stijging lieten zien in 2015:

1. PC Hooftstraat in Amsterdam – 2.200 euro per vierkante meter per jaar (+10 procent)

2. Damrak in Amsterdam – 1.300 euro per vierkante meter per jaar (+8 procent)

3. Winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam – 650 euro per vierkante meter per jaar (+8 procent)

De hoogste huurprijzen worden betaald in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Het A1-segment van deze grote steden kan nog altijd rekenen op een grote vraag naar winkelruimte, terwijl de vraag naar A1-winkelruimte in middelgrote en kleine steden sterk achterblijft. Gemiddeld zijn de huurprijzen in de A1-winkelstraten met ongeveer 1,8 procent gedaald ten opzichte van 2014. De sterkste huurprijsdaling is te zien in het B2- en C-segment waar de huurprijzen zijn afgenomen met respectievelijk 3,1 en 2,9 procent.

De top-10 van de duurste winkelstraten van Nederland (tophuren per vierkante meter per jaar):

1. Kalverstraat in Amsterdam – 2.950 euro
2. Leidsestraat in Amsterdam – 2.400 euro
3. Heiligeweg in Amsterdam – 2.400 euro
4. PC Hooftstraat in Amsterdam – 2.200 euro
5. Nieuwendijk in Amsterdam – 2.100 euro
6. Beursplein in Rotterdam – 1.825 euro
7. Lange Elisabethstraat in Utrecht – 1.675 euro
8. Lijnbaan in Rotterdam – 1.675 euro
9. Grote Staat in Maastricht – 1.650 euro
10. Kleine Staat in Maastricht – 1.625 euro 

Reageer op dit artikel