nieuws

Hudson’s Bay en Signa willen V&D-vastgoed

Geen categorie

Het Canadese retailconcern Hudson’s Bay aast op het vastgoed waarin V&D nog is gehuisvest. Ook de Oostenrijkse vastgoedonderneming Signa heeft interesse.

De Telegraaf meldt dat Hudson’s Bay daartoe de Londense de vastgoedeigenaren ‘s avonds 8 januari bijeenkomen om de interesse van Hudson’s Bay en andere gegadigden te bespreken. Vastgoedmarkt heeft echter vernomen dat deze bijeenkomst al op 7 januari heeft plaatsgehad. Alle verhuurders, V&D en de curatoren zijn die avond op het Zuidas-kantoor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield bijeengekomen, bevestigt C&W-woordvoerder Ingrid Wallisch. ‘Het overleg was constructief.’

De Europese ambities zijn al sinds juni 2015 bekend. Toen kocht Hudson’s Bay voor 2,825 miljard euro de Duitse warenhuisketen Galeria Kaufhof, het Belgische dochterbedrijf Galeria Inno en het vastgoed van onder andere 59 Kaufhof-warenhuizen. Daarmee verdubbelde het Canadese retailconcern in een klap zijn bestaande portefeuille. Ook liet het weten een Europees platform van warenhuizen op te willen zetten. Of Hudson’s Bay alle panden wil en V&D als huurder wil behouden is niet bekend.

In zijn poging om de V&D-warenhuizen te bemachtigen vindt Hudson’s Bay wederom Signa op zijn pad. Bij de koop van Galeria Kaufhof en – Inno troefde het Canadese concern Signa nog af. Of de Tiroler miljardair en Signa-eigenaar René Benko dit keer dieper in de buidel wil tasten voor de V&D-panden, zal moeten blijken. Signa kocht enkele jaren geleden Karstadt voor 1 euro en is ook eigenaar van warenhuisformule KaDeWe. Met Signa beschikt Benko bovendien al over een pan-Europese (winkel)vastgoedportfolio van 6 miljard euro.

Vastgoedeigenaren als IEF Capital, SPF Beheer en ASR Vastgoed Vermogensbeheer willen niet inhoudelijk op de situatie in gaan. Wallisch laat zich evenmin uit over de gesprekken. ‘Dat er gesprekken plaatsvinden, is niets nieuws. Sinds het reddingsplan van februari 2015 komen de vastgoedeigenaren regelmatig bij elkaar. Alleen is de situatie nu veranderd.’

ASR Vastgoed Vermogensbeheer wil niets zeggen over het vastgoed, maar wil wel een algemene verklaring geven. ‘Als verhuurder van zes V&D-filialen maken we ons natuurlijk zorgen over de situatie bij V&D. Wij hopen dat een ondernemende investeerder zich meldt, die een groot deel van de V&D’s en LaPlace-restaurants wil overnemen en verder wil gaan met de nodige transformatie. Wij zijn ervan overtuigd dat er in de grotere traditionele steden ruimte is voor een aantrekkelijk warenhuis in het middensegment, zoals John Lewis in Groot-Brittannië.’

‘Wij zijn als verhuurder al geruime tijd bezig met een back-up plan en een alternatieve invulling van de V&D-filialen, mocht er geen of een beperkte doorstart komen. Onze V&D’s liggen op unieke locaties in de beste gedeeltes van de stad. We zien hier dan ook kansen voor en zijn hiervoor in gesprek met diverse internationale retailers.’ 

In een latere gezamenlijke verklaring bevestigden de verhuurders van V&D-warenhuizen het ‘constructieve overleg’. ‘Verhuurders laten weten zich wederom in te willen zetten om mee te werken aan een duurzame oplossing. Uitgangspunt hierbij is het behoud van een warenhuis in het middensegment in veel Nederlandse steden. De duurzame oplossing die de verhuurders voor ogen hebben houdt expliciet ook rekening met het belang voor de Nederlandse winkelmarkt. Ten behoeve van een constructieve samenwerking en het maximaliseren van de mogelijkheden voor duurzame oplossingen, hebben de eigenaren van de V&D-warenhuizen, V&D-curatoren en de directie van V&D besloten tot nader order geen mededelingen te doen.’

 

Reageer op dit artikel