nieuws

Een derde meer hypotheekaanvragen in 2015

Geen categorie

In totaal werden er in 2015 ruim 298.000 unieke hypotheekaanvragen aangevraagd. Dat zijn er zo’n 32 procent meer dan in 2014 (225.000).

Dat schrijft Hypotheek Data Netwerk (HDN), een samenwerkingsverband van hypotheekverstrekkers. Het gaat om hypotheken die via HDN zijn aangevraagd. De hoogste aanvraagaantallen kwamen in mei en juni als gevolg van de aanscherping van de NHG-grens per 1 juli 2015. Na deze piek liep het aantal in de zomermaanden terug, waarna de aanvragen de gebruikelijke stijgende lijn vertoonden tot aan het eind van het jaar.

In vergelijking met vijf jaar geleden is een duidelijke verschuiving van de rentevastperioden zichtbaar. Ten opzichte van 2010 is de gemiddelde afgesloten rentevastperiode in 2015 drie tot vier jaar gestegen. Deze trend is zichtbaar in alle leeftijdscategorieën. Ook de gemiddelde leeftijd van hypotheekaanvragers verschuift. In vergelijking met vijf jaar geleden daalt het aantal hypotheekaanvragers in de leeftijdscategorie 20 tot 29 -jarigen. Daarentegen is het aantal hypotheekaanvragers in de leeftijdscategorie van 50 tot 59 jaar gestegen.

HDN verwacht dat het herstel van de koopwoning- en hypotheekmarkt doorzet met een groei in de unieke hypotheekaanvragen van 10 procent ten opzichte van 2015. Een extra impuls aan de hypotheekmarkt, naast het aantrekken van de woningmarkt, wordt verwacht vanuit de groei van het aantal oversluiters in 2016. Dit komt doordat er in 2006, toen de hypotheekmarkt een hausse beleefde, veel hypotheken afgesloten zijn met een rentevastperiode van tien jaar die in 2016 aflopen.

Reageer op dit artikel