nieuws

Duitse woningbeleggingen op recordniveau

Geen categorie

Op de Duitse vastgoedmarkt is in 2015 op zijn minst een record gesneuveld. Het aantal woningbeleggingen zal uitkomen rond 23 miljard euro, 25 procent meer dan in het vorige recordjaar 2005.

Dat bericht vastgoedmedium Thomas Daily. Dr. Lübke & Kelber denkt dat er voor 23,5 miljard euro in 2015 is belegd. CBRE houdt het voorlopig op 23,3 miljard euro, adviseur Savills schat het bedrag op 22,5 miljard euro. Dit recordbedrag is te danken aan enkele grote deals en fusies en de stijgende prijzen. De vier grootste transacties waren al goed voor bijna 12 miljard euro. Kopers waren voornamelijk (90 procent) Duits, verkopers waren voor bijna 60 procent buitenlandse beleggers. Alle vastgoedadviseurs zijn het erover eens dat de hausse in 2016 aanhoudt.

Op de commerciële vastgoedmarkt komt het beleggingsvolume naar verwachting net onder dat in recordjaar 2007 uit. Colliers komt uit op 56,2 miljard euro, net onder het record van 2007. JLL schat het transactievolume op 55,1 miljard euro, terwijl BNPP Real Estate, CBRE en Colliers in voorlopige berekeningen 55,2 miljard euro op verkochte kantoren, winkels, bedrijfsruimten en hotels uitkomen. De meest populaire markt was Berlijn. Met een beleggingsvolume van 8 miljard euro is dat een verdubbeling van 2014. In 2016 kan recordjaar 2007 worden overtroffen met een beleggingstotaal van zo’n 60 miljard euro. De andere adviseurs verwachten een volume van zo’n 50 miljard euro.

 

Reageer op dit artikel